LIVE UPDATE. VIDEO. Război în Israel, ziua 84. IDF afirmă că a distrus ascunzătoarea unui înalt oficial Hamas și un sistem de tuneluri în nordul Fâșiei Gaza

People check the rubble of a building in Bint Jbeil in southern Lebanon near the border with Israel, following Israeli bombardment the previous night, on December 27, 2023, amid ongoing cross-border tensions as fighting continues between Israel and Hamas militants in Gaza. An Israeli air strike on a south Lebanon border town killed a Hezbollah fighter, the group said on December 27, 2023, with state media reporting two of his relatives were also killed. (Photo by AFP)

UPDATE 22.00 – Netanyahu a declarat că zona de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt ar trebui să fie sub controlul Israelului

Premierul israelian Benjamin Nentanyahu a declarat că zona de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt ar trebui să fie sub controlul Israelului.

În timpul unei conferințe de presă de sâmbătă, Netanyahu a declarat: „Coridorul Philadelphi – sau, pentru a spune mai corect, punctul de oprire sudic [din Gaza] – trebuie să fie în mâinile noastre. Trebuie să fie închis. Este clar că orice alt aranjament nu ar asigura demilitarizarea pe care o căutăm”, relatează Reuters.

În continuare, el a amenințat că va ataca direct Iranul din cauza schimburilor de focuri de la granița dintre Israel și Liban, spunând: „Dacă Hezbollah extinde războiul, va suferi lovituri la care nici nu a visat – și la fel și Iranul”.

UPDATE 21.00 – Netanyahu spune că Israelul „luptă pe toate fronturile” într-un război

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că Israelul „luptă pe toate fronturile” într-un război despre care a spus că va dura încă multe luni până la obținerea victoriei, relatează Reuters.

Discursul lui Netanyahu a avut loc în timp ce Israelul a intrat în cea de-a 13-a săptămână de război în Gaza, în timpul căreia a ucis peste 21.500 de palestinieni în ceea ce a declarat că este lupta sa împotriva Hamas.

UPDATE 20.00 – Israelul a vizat sâmbătă orașul Alep cu o lovitură aeriană

Israelul a vizat sâmbătă orașul Alep cu o lovitură aeriană, provocând pagube materiale, a anunțat Ministerul sirian al Apărării într-un comunicat, relatează Reuters.

„Israelul a efectuat o agresiune aeriană din direcția Mării Mediterane, la vest de Latakia, vizând o serie de puncte la sud de orașul Alep”, se arată în comunicat.

UPDATE 19.00 – Ministerul palestinian al sănătății: Forțele israeliene au ucis un palestinian de 22 de ani în Cisiordania

Forțele israeliene au împușcat și ucis sâmbătă un palestinian în vârstă de 22 de ani în Cisiordania, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Bărbatul în vârstă de 22 de ani, identificat de agenția palestiniană de presă WAFA ca fiind Mohammad Hussein Masalma, a fost ucis de forțele israeliene care au tras cu muniție reală la intrarea în tabăra de refugiați al-Fawwar, în sudul orașului Hebron, relatează WAFA.

Aceasta a adăugat că forțele israeliene staționate la intrarea în tabăra de refugiați au deschis focul intens asupra lui Masalma, care se afla în vehiculul său, lăsându-l, la rândul său, grav rănit și sângerând. El a fost apoi transportat de urgență la un spital în stare critică, dar a murit în urma rănilor provocate de forțele israeliene.

Agenția France-Presse relatează că unul dintre jurnaliștii săi a văzut cum forțele israeliene au înconjurat un vehicul cu soldați și vehicule militare desfășurate în zonă. Armata israeliană a declarat că soldații săi l-au „neutralizat” pe șofer, pe care l-a acuzat că a intrat cu mașina într-un post militar.

UPDATE 18.00 – Oficialii Hamas afirmă că 21.672 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie

Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că 165 de palestinieni au fost uciși și 250 de persoane au fost rănite în ultimele 24 de ore.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că numărul total de morți din 7 octombrie este de 21.672, iar 56.165 de răniți.

UPDATE 17.00 – IDF spune că principalul drum din Gaza este un câmp de luptă”

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al Forțelor de Apărare Israeliene (FDI) a transmis instrucțiuni urgente” oamenilor din Gaza.

Scriind anterior pe X, Avijaa Adraei a declarat că operațiunile FDI în jurul Khan Younis au însemnat că principalul drum nord-sud din Gaza, Salah al-Din, este un câmp de luptă”. El le-a spus locuitorilor din Gaza: Este periculos să ajungi la el”.

Dar, a spus el, soldații vor permite circulația umanitară a civililor prin axa de ocolire situată la vest de Khan Younis. El a spus că acest lucru ar permite o legătură între Rafah sau Khan Younis cu Deir al-Balah și taberele din centrul teritoriului.

Au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că locuitorii din Gaza care suferă de pene de curent ar putea avea dificultăți în a vedea instrucțiunile emise online.

UPDATE 16.00 – 100.000 de persoane s-au mutat în Rafah în ultimele zile, potrivit ONU

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) estimează că cel puțin 100.000 de persoane s-au mutat în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, în ultimele zile, în timp ce luptele se intensifică în Khan Younis și în alte părți.

Israelul a cerut oamenilor să părăsească anumite părți din Khan Younis, pe care îl consideră un bastion al Hamas. OCHA spune că afluxul de oameni a agravat supraaglomerarea și a pus presiune asupra resurselor limitate. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la o creștere a răspândirii bolilor în Gaza, unele familii fiind nevoite să se mute de mai multe ori.

UPDATE 14.00 – Un oficial Hamas afirmă că 100 de persoane au fost ucise în lovituri aeriene în ultimele 24 de ore

Un oficial de rang înalt din cadrul Hamas din domeniul sănătății a declarat că 100 de palestinieni au fost uciși și 158 răniți în loviturile israeliene din centrul Gaza în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

UPDATE 12.00 – Nevoile umanitare din Gaza continuă să crească masiv” – ONU

Directorul agenției de ajutorare a ONU, UNRWA, Juliette Touma, a declarat pentru BBC că nevoile umanitare de pe teren au continuat să crească masiv”.

Continuăm să avem restricții de acces în zonele din Fâșia Gaza unde ar trebui să avem acces în mod regulat, cum ar fi nordul Fâșiei Gaza. Sunt foarte, foarte puține provizii comerciale care intră în Gaza și nu există o piață, așa că din ce în ce mai mulți oameni depind zi de zi, oră de oră, de organizații precum UNRWA. Se poate spune cu siguranță că fiecare persoană din Gaza, o populație de 2,2 milioane de oameni, este afectată într-un fel sau altul.”

UPDATE 10.00- Descoperirile privind uciderile de ostatici și decesele din Gaza au pus tacticile israeliene în centrul atenției

Investigațiile israeliene privind uciderea a trei ostatici în Fâșia Gaza și loviturile neintenționate asupra clădirilor din enclavă aruncă o lumină nouă asupra tacticilor Israelului în ceea ce este deja unul dintre cele mai distructive războaie ale secolului, chiar dacă oficialii israelieni spun că nu va exista nicio încetinire. asaltul.

În concluziile anunțate joi, Forțele de Apărare Israelului au spus că moartea prin împușcare a trei ostatici israelieni de către soldații IDF în această lună în timp ce încercau să se identifice „ar fi putut fi împiedicată” și că atacurile aeriene din această săptămână ar fi probabil cauzat vătămări neintenționate civililor.

UPDATE 8.00- UNICEF livrează 600.000 de doze de vaccin pentru copiii din Gaza

UNICEF a declarat că a livrat vineri cel puțin 600.000 de doze de vaccinuri în Gaza pentru a proteja copiii din enclava asediată de boli. Puține detalii despre procesul de livrare au fost făcute publice de UNICEF, care a anunțat știrea pe platforma X.

Grupul a spus că peste 16.800 de sugari au ratat unul sau mai multe vaccinuri de rutină și că va colabora cu OMS și UNRWA pentru a furniza vaccinurile care sosesc.

Oficialii israelieni au confirmat sosirea a zeci de mii de vaccinuri pentru boli precum poliomielita, tuberculoza, rujeola si hepatita, in coordonare cu UNICEF.

UPDATE 6.00-Expedierea ajutoarelor prin punctul de trecere Israel-Gaza Kerem Shalom se reia după o pauză de patru zile, potrivit ONU

Expedierea de ajutoare în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom a fost reluată după ce a fost suspendată timp de mai multe zile din cauza unor „incidente de securitate”, a anunțat vineri Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Un total de 81 de camioane care transportau alimente și medicamente au intrat vineri în Gaza atât prin punctul de trecere Kerem Shalom din Israel, cât și prin punctul de trecere Rafah din Egipt, a raportat agenția ONU.

Însă OCHA a avertizat, de asemenea, că volumul de ajutoare care intră în enclava palestiniană devastată „rămâne lamentabil de inadecvat”. Înainte de 7 octombrie, ONU a raportat o livrare zilnică medie de 455 de camioane care transportau bunuri comerciale în Gaza.

UPDATE 3.00-Administrația Biden ocolește Congresul, din nou, pentru a vinde mai multe echipamente militare Israelului

Administrația Biden a ocolit Congresul pentru a aproba pentru a doua oară în această lună o vânzare de echipamente militare în valoare de aproape 150 de milioane de dolari către Israel.

Secretarul de stat Antony Blinken a informat Congresul că a luat o hotărâre de urgență pentru a aproba imediat transferul de „articole auxiliare de 155 mm, inclusiv focoase, încărcături și amorse care fac ca proiectilele de 155 mm să fie funcționale”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Având în vedere urgența nevoilor defensive ale Israelului, secretarul a notificat Congresul că și-a exercitat autoritatea delegată pentru a stabili că există o urgență care necesită aprobarea imediată a transferului”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Purtătorul de cuvânt a precizat că articolele suplimentare au fost adăugate la vânzările anterioare, ceea ce „a crescut valoarea totală a vânzării la 147,5 milioane de dolari”.

La începutul acestei luni, administrația s-a grăbit să înainteze o vânzare de mii de muniții către Israel, ocolind perioada standard de 20 de zile pe care comisiile Congresului o au de obicei la dispoziție pentru a examina o astfel de vânzare. Departamentul de Stat a trimis o declarație de urgență către comitetele de supraveghere, conform căreia peste 13.000 de obuze de tanc vor fi livrate Israelului fără „alte informații, detalii sau asigurări”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Forțele de apărare israeliene au afirmat vineri că au distrus o rețea de tuneluri și unul dintre „apartamentele de ascunzătoare” aparținând lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza.

Echipa de luptă a Brigăzii a 14-a de rezervă a FDI a localizat și a distrus apartamentul în apropiere de orașul Gaza „în ultimele săptămâni”, a declarat FDI.

FDI a precizat că apartamentul făcea parte dintr-o „rețea de tuneluri lungă și ramificată” care era folosită de înalți oficiali Hamas. În timpul unei inspecții a apartamentului, soldații din Unitatea Yahalom a FDI au descoperit un puț de tunel adânc de 20 de metr în podeaua de la subsol. Puțul ducea la un tunel lung de 218 metri, a precizat FDI.

Tunelul a fost distrus ulterior de către unitatea Yahalom a IDF.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile FDI.

Exit mobile version