• Aderarea la alianța militară ar fi probabil” posibilă pentru Ucraina doar după încheierea ostilităților active, a declarat Dmytro Kuleba.
  • De luni de zile, Ucraina a sărbătorit un vast asalt viitor pentru a recuceri cele 18% din teritoriul său încă ocupat de Rusia.
  • Ministrul, care ocupă postul său din martie 2020, a declarat că aderarea la NATO este următoarea mare țintă de pe agenda Ucrainei.

UPDATE ORA 23.00. Inundațiile vor continua până dimineață

Inundațiile vor continua pe parcursul nopții și vor atinge vârful mâine dimineață, potrivit companiei energetice de stat ucrainene Ukrhydroenergo.

Directorul general Igor Sirota a declarat că se așteaptă ca nivelul apei să rămână apoi la fel timp de patru sau cinci zile, înainte de a începe să se retragă.

UPDATE ORA 22.00. Inundațiile „înghit Palatul Culturii”

Apele înconjoară Palatul Culturii din Nova Kakhovka.

Recomandări

ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA
ȘTII DE VREME?
A.I. TE SCUTEȘTE DE 5 ORE DE MUNCĂ

Peste 17.000 de persoane sunt evacuate de autoritățile ucrainene, a declarat procurorul general al acestei țări. Forțele armate ruse „continuă să bombardeze” așezările afectate și „civilii care încearcă să se evacueze”, a declarat Andriy Kostin.

UPDATE ORA 21.00. CIA „știa despre planul ucrainean de a ataca Nord Stream cu trei luni înainte”

Un raport al Washington Post afirmă că SUA știau că agenții ucraineni plănuiau să atace gazoductul Nord Stream, cu trei luni înainte de a face acest lucru.

Ziarul a relatat în această după-amiază că administrația Biden a fost informată despre un atac planificat de un serviciu de informații european în iunie 2022. Gazoductul a fost atacat în septembrie 2022 în ceea ce oficialii occidentali au numit un „act periculos de sabotaj”.

UPDATE ORA 20.00. Prețurile la grâu și porumb cresc după distrugerea barajului și inundații

Prețul grâului și al porumbului a crescut în această dimineață, după ce distrugerea barajului din Ucraina a stârnit îngrijorare cu privire la aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. Prețul grâului a crescut cu 2,4% la începutul tranzacțiilor de marți la Chicago Mercantile Exchange, până la 6,39 dolari.

Costul porumbului a crescut cu peste 1%, la 6,04 dolari, iar ovăzul a câștigat 0,73%, urcând la 3,46 dolari pe unitate.

UPDATE ORA 19.00. Scăderea nivelului apei ar putea avea consecințe „înfricoșătoare” pentru centrala nucleară

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară” la centrala nucleară de la Zaporojie.

Președintele Nuclear Consulting Group, un institut non-profit de cercetare și analiză nucleară, a avertizat că ar putea exista efecte la cea mai mare centrală electrică din Europa.

„Principalul risc” se referă la bazinele de răcire a deșeurilor nucleare, care „vor elibera o poluare semnificativă cu radiații” dacă nivelul apei din rezervorul Kakhovka va scădea prea mult timp, a declarat Paul Dorfman, care este, de asemenea, cercetător asociat la Universitatea din Sussex.

UPDATE ORA 18.00. 300 de animale au murit după ce o grădină zoologică a fost inundată

O grădină zoologică situată pe malul râului Nipru a declarat că cele 300 de animale ale sale au fost ucise de inundațiile provocate de explozia barajului.

Grădina zoologică, numită Kazkova Dibrova, a postat pe Facebook despre pierderea suferită.„Parcul a fost minat și a fost imposibil să evacuăm animalele”, a spus aceasta. „Am încercat să le salvăm. În fiecare zi, sub foc, doi muncitori își riscau viața pentru a merge la Dibrova să hrănească animalele”, a adăugat reprezentantul grădinii zoologice. „Acum, Rusia a distrus totul. Sufletul nostru este sfâșiat de durere”.

UPDATE ORA 17.00

Nivelul apei din zona centralei nucleare de la Zaporojie a scăzut cu 2,5 metri și este de așteptat ca scăderea să fie de până la șapte metri, relatează presa locală.

Dmitri Peskov: „Aici putem afirma deja fără echivoc că vorbim despre un act deliberat de sabotaj al părții ucrainene. Acest act de sabotaj poate avea consecințe extrem de grave de mediu și de altă natură pentru zeci de mii de locuitori ai regiunii, consecințe de mediu și alte consecințe care nu au fost încă stabilite”.

UPDATE ORA 16.00 Ucraina cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și noi sancțiuni împotriva Rusiei după dezastrul de la baraj

Ministerul ucrainean de Externe solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite după ceea ce a considerat a fi un atac rusesc asupra barajului Nova Kakhovka, pledând, de asemenea, marți pentru sancțiuni împotriva industriei nucleare și de rachete a Moscovei.

„Facem apel la comunitatea internațională să condamne cu fermitate atacul terorist rusesc asupra HPP (hidrocentralei) Kakhovka”, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, cerând o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU și o reuniune cu Consiliul Internațional al Energiei Atomice

UPDATE ORA 15.00 Premierul ucrainean: Nu există „nicio victimă civilă” în urma inundațiilor după distrugerea barajului

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că nu au existat „victime civile din cauza apelor mari” după distrugerea unui baraj important în regiunea Kherson, ocupată de Rusia, marți dimineață.

Premierul a reiterat că există provizii de apă potabilă și că situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia este „sub control”.

Barajul Nova Kakhovka furnizează apă centralei nucleare, care se află în amonte, de-a lungul râului Dnipro. Distrugerea acestuia a reaprins îngrijorările legate de siguranța centralei nucleare.

De cealaltă parte a barajului, oamenii au fost evacuați din zonele de risc, pe fondul temerilor că nivelul crescut al apei ar putea pune în pericol viețile ucrainenilor.

UPDATE ORA 14.00 Nu există o amenințare directă la adresa sistemului energetic ucrainean în urma exploziei barajului, afirmă Ministerul Energiei

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că o explozie la un baraj important și la o centrală hidroelectrică din Kherson, ocupat de Rusia, nu a provocat „nicio amenințare” la adresa aprovizionării cu energie electrică a țării, în contextul în care se temea de o devastare pe scară largă.

Explozia produsă în timpul nopții la barajul Nova Kakhovka din regiunea sudică nu a afectat în mod direct sistemele de alimentare cu energie electrică la nivel național, dar aprovizionarea regională cu energie electrică este în pericol din cauza inundațiilor, a precizat ministerul într-o declarație.

Acesta a precizat: „Nu există amenințări la adresa stabilității aprovizionării cu energie electrică. Energia electrică generată este suficientă pentru a acoperi nevoile consumatorilor”.

UPDATE ORA 13.00

Din cauza exploziei hidrocentralei Kakhovskaya, 150 de tone de ulei de motor au intrat în Nipru, – transmite Președintele

La ședința Consiliului de Securitate și Apărare Națională s-a mai spus că există riscul unei scurgeri în continuare a peste 300 de tone de petrol în râu.

UPDATE ORA 12.00 Zelensky spune că au fost ordonate evacuări, cu 80 de localități „în zona inundabilă”

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că au fost ordonate evacuări cu efect imediat după ce un baraj și o centrală hidroelectrică în Kherson, ocupată de ruși, au fost distruse marți dimineața devreme.

Există „aproximativ 80 de așezări în zona inundată”, a postat Zelensky pe Telegram după o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky chairs emergency meeting after dam explosion

El a continuat să prezinte cronologia evenimentelor înainte de a sublinia că toate orașele și satele din regiune trebuie să fie aprovizionate cu apă.

Explozia a avut loc la ora locală 2.50 a.m. (7.50 p.m. ET) când – a spus Zelensky – „teroriștii ruși au efectuat o explozie internă a structurilor centralei hidroelectrice Kakhovka”.

UPDATE ORA 11.00 SBU a deschis dosar penal pentru aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Kakhovskaya de către ruși

A fost deschisă o anchetă în temeiul a două articole din Codul penal:

▪ Art. 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor războiului)
▪ Art. 441 (ecocid).

„Prin aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Kakhovskaya, Federația Rusă a dovedit în sfârșit că amenință întreaga lume civilizată. La urma urmei, doar un stat terorist real poate aranja o catastrofă provocată de om și de mediu de acest nivel. Și Federația Rusă va răspunde cu siguranță pentru asta – atât pe câmpul de luptă, cât și în instanțele internaționale. Sarcina noastră este să aducem în fața justiției nu doar vârful regimului Putin, ci și autorii obișnuiți ai crimelor”, a spus șeful SBU, Vasily Malyuk.

UPDATE ORA 10.00 Președintele Consiliului European pare să dea vina pe Rusia pentru explozia barajului de la Nova Kakhovka

Președintele Consiliului European a părut să dea vina pe Rusia pentru o explozie la barajul Nova Kakhovka din sudul Ucrainei, scriind pe Twitter că „Rusia și reprezentanții săi” vor fi trași la răspundere.

„Șocat de atacul fără precedent de la barajul Nova Kakhovka”, a declarat Charles Michel. „Distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia și proxizii săi.”

UPDATE ORA 09.00 Distrugerea barajului va afecta „cu siguranță” centrala nucleară din Zaporizhzhia, dar situația este „sub control”, afirmă armata ucraineană

Distrugerea barajului de la Nova Kakhovka va afecta „cu siguranță” funcționarea centralei nucleare ocupate din Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei, dar situația este „sub control”, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Potrivit experților, acest lucru va afecta cu siguranță funcționarea [centralei nucleare de la Zaporizhzhia]. Dar nu este nevoie să escaladăm situația acum și să tragem cele mai critice concluzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, la televiziunea națională.
„Situația este în prezent sub control”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 08.00 Zelensky va organiza o ședință de urgență în urma distrugerii barajului

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va organiza o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare în urma distrugerii barajului Nova Kakhovka, a declarat marți secretarul consiliului, Oleksii Danilov.

Evacuările din zonele potențial inundabile au început deja, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Kherson, numit de Ucraina.

Armata ucraineană a acuzat Rusia pentru distrugerea barajului, în timp ce un oficial de rang înalt instalat în Rusia a declarat că distrugerea acestuia a fost „un atac terorist grav”.

UPDATE ORA 07.00 Primarul instalat în Rusia recunoaște că distrugerea barajului Nova Kakhovka a fost un „atac terorist grav”

Un oficial de rang înalt instalat de Rusia în sudul ocupat al Ucrainei a recunoscut marți că loviturile din timpul nopții au distrus părți ale barajului Nova Kakhovka – revenind asupra comentariilor sale anterioare, potrivit cărora nu au fost provocate daune.

Primarul din Nova Kakhovka, Vladimir Leontiev, a declarat că lovitura asupra barajului a fost „un atac terorist grav”, a relatat mass-media de stat rusă TASS.

„În jurul orei 2 a.m. au avut loc mai multe lovituri repetate asupra HPP (hidrocentralei) Kakhovka, care au distrus ‘shonors’ [valvele de poartă], așa cum sunt numite în limbajul comun. Ca urmare, apa din rezervorul Kakhovka a început să se deverseze necontrolat în aval”, a declarat Leontiev, potrivit TASS.

UPDATE ORA 06.00 Armata ucraineană susține că forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kakhovka din sudul Ucrainei

Un baraj important situat într-o zonă din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer de forțele rusești, potrivit armatei ucrainene.

„Armata rusă a comis un alt act de teroare”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Kherson, numit de Ucraina, într-o înregistrare video pe Telegram. „A aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovka. Apa va atinge nivelul critic în cinci ore. A început evacuarea în zona de pericol”.

UPDATE ORA 05.00 O înregistrare video arată cum apa izvorăște dintr-o breșă uriașă a barajului Nova Kakhovka din Ucraina

O înregistrare video realizată cu o dronă a apărut la sfârșitul zilei de luni, în care se vede un potop de apă care țâșnește dintr-o breșă de proporții în barajul Nova Kakhovka din sudul Ucrainei.

Comandamentul operațional de sud al Ucrainei a confirmat marți distrugerea barajului într-o postare pe pagina oficială de Facebook, spunând că evaluează amploarea distrugerii și calculează zonele probabile de inundații.

UPDATE ORA 04.00 Piloți ucraineni selectați pentru a se antrena pe avioane de luptă moderne în Marea Britanie, anunță Kievul

Grupuri de piloți ucraineni au fost selectate pentru a se antrena în Marea Britanie, unde vor învăța să piloteze avioane de luptă moderne, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Într-o postare pe Telegram, Shmyhal a declarat că i-a mulțumit ministrului britanic de externe James Cleverly, care se află în vizită la Kiev, pentru „conducerea sa în crearea „coaliției de avioane de luptă”” pentru care Ucraina face presiuni – și pentru, „angajamentul său de a ne instrui piloții”, a spus el.

UPDATE ORA 03.00 Zelensky laudă trupele ucrainene care luptă în estul țării, după afirmațiile privind avansuri în jurul Bakhmut

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a lăudat luni trupele care luptă în jurul Bakhmut, după ce oficialii au afirmat că unitățile au recucerit teritoriile de pe flancurile de nord și de sud ale orașului estic aflat în conflict.

„Sunt recunoscător fiecărui luptător, tuturor apărătorilor noștri, care ne-au oferit astăzi veștile pe care le așteptam cu toții în direcția Bakhmut. Foarte bine, războinici”, a declarat Zelenksy în discursul său video nocturn către națiune.

UPDATE ORA 02.00

O persoană a murit și alte câteva au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei zone rezidențiale din regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, a declarat luni un oficial local.

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale, a declarat că nouă persoane au fost rănite în atacul asupra Balaklia, un oraș din districtul Izium.

Persoana care a murit este un bărbat în vârstă de 57 de ani, a precizat biroul procurorului regional într-o postare pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 01.00 Ofensiva ucraineană se desfășoară în mai multe direcții, afirmă ministrul adjunct al apărării

O ofensivă ucraineană „are loc în mai multe direcții”, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea ucraineană, sporind speculațiile potrivit cărora ar putea fi în curs de desfășurare o ofensivă majoră a Kievului pentru a recuceri teritoriile deținute de forțele de ocupație rusești.

„Nu este vorba doar despre Bakhmut. Ofensiva are loc în mai multe direcții. Ne bucurăm pentru fiecare metru. Astăzi este o zi de succes pentru forțele noastre”, a declarat ea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina are suficiente arme pentru a începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a se alătura NATO, a declarat luni ministrul de externe Dmytro Kuleba, transmite Reuters.

Aderarea la alianța militară ar fi probabil” posibilă pentru Ucraina doar după încheierea ostilităților active, a declarat Kuleba într-un interviu la Kiev. De luni de zile, Ucraina a sărbătorit un vast asalt viitor pentru a recuceri cele 18% din teritoriul său încă ocupat de Rusia, folosind tancuri, mașini blindate și artilerie donate de aliații săi occidentali.

Viceministrul ucrainean al apărării a declarat luni că Kievul trece la operațiuni ofensive” pe anumite fronturi, dar a respins o afirmație anterioară a Moscovei potrivit căreia ar fi avut loc un asalt ucrainean major. Întrebat dacă a început contraofensiva, Kuleba nu a spus dacă aceasta a început. El a răspuns că cel mai important lucru nu este când a început, ci faptul că s-a încheiat cu o victorie ucraineană.

Ministrul, care ocupă postul său din martie 2020, a declarat că aderarea la NATO este următoarea mare țintă de pe agenda Ucrainei, după ce unii dintre aliații săi au fost de acord să antreneze piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16 râvnite și cerute cu insistență de Kiev. „Am deblocat (deja) toate armele…. Nu a mai rămas nimic mare pentru care să luptăm”.

Apartenența la NATO nu poate opri acest război, dar apartenența la NATO va opri alte războaie. De aceea, cel mai bun mod de a asigura securitatea în regiune este să ajungem la momentul în care Ucraina va deveni membră a NATO”, a spus el.

Citește și: