- Rachetele rusești lansate peste noapte asupra Ucrainei au fost construite cu ajutorul unor cipuri străine.
- Rusia a lansat o serie de raiduri cu rachete asupra orașului Lviv din vestul Ucrainei și a altor regiuni aflate departe de liniile de front.
- Andriy Wermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei: „Există aproximativ 30 de cipuri străine în Kh-101, care au fost fabricate în aprilie”.
UPDATE ORA 22:00
Atacul din regiunea Dnipro a ucis un tânăr de 18 ani
Advertisment
Un băiat de 18 ani a fost ucis în această după-amiază în urma unui bombardament în regiunea Dnipro.
Guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat că acesta a fost ucis de atacurile „teroriste” rusești în districtul Synelnykivskyi, în partea de sud-est a capitalei Dnipro.
Recomandări
Scriind pe Telegram, el a precizat că alte patru persoane, inclusiv o fetiță de doi ani, au fost rănite. Se pare că fetița se află într-o stare „satisfăcătoare”. Lysak a declarat că atacul a lovit în tot districtul, incendiind o afacere agricolă și o suprafață de peste 400 de metri pătrați.
UPDATE ORA 20:00
Rusia se face vinovată de „ecocid” împotriva mediului din Ucraina, afirmă un oficial Zelenski
O mare parte din percepția noastră despre amploarea pagubelor din Ucraina se bazează pe statistici: numărul de morți, răniții provocate, clădirile distruse, rachetele lansate.
Dar ar trebui să acordăm atenție și pagubelor aduse mediului și consecințelor imprevizibile ale acestora – aceasta este opinia lui Andriy Yermak, care conduce biroul președintelui Zelenski.
Într-un articol de opinie din Guardian, scris în colaborare cu fostul ministru suedez de externe Margot Wallstrom, dl Yermak acuză Rusia că vizează în mod deliberat mediul din Ucraina. „Multe dintre rezervele naturale ale Ucrainei – viața sa animală și marină, apa și biodiversitatea impresionantă – au fost teribil de deteriorate sau poluate”, scrie acesta.
UPDATE ORA 19:00
Comisia Europeană a anunțat o finanțare de 135 de milioane de euro pentru Ucraina și Moldova, care inițial era destinată Rusiei și Belarusului.
Într-o declarație, Comisia a precizat că va transfera fondurile, care au fost planificate inițial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către alte programe Interreg cu Ucraina și Moldova.
Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, a declarat: „Decizia de a anula cooperarea prevăzută inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le planificasem inițial pentru această cooperare vor beneficia acum de programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate locale cu partenerii ucraineni și moldoveni”.
UPDATE ORA 17:00
Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat că a avut o convorbire cu Jasem Mohamed Albudaiwi, secretarul general al Consiliului Statelor Arabe din Golf, unde a vorbit despre „extinderea coaliției internaționale” de sprijin pentru „formula de pace” a președintelui Volodimir Zelenski.
I called @GCCSG Secretary General Jasem Mohamed Albudaiwi to explore new avenues for advancing the relationship between Ukraine and the Gulf Cooperation Council. We also focused on expanding the international coalition in support of President @ZelenskyyUA's Peace Formula.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 16, 2023
UPDATE ORA 16:00
Ucraina ridică steagul peste satul din prima linie recuperat
Ucraina și-a asigurat astăzi una dintre cele mai mari victorii ale sale din ultimele săptămâni, în timp ce a recuperat satul Urozhaine.
UPDATE ORA 14:00
Guvernul Lituaniei a anunţat, miercuri, închiderea a două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus, din cauza riscurilor de securitate.
Lituania şi Polonia au intensificat măsurile de securitate la frontierele cu Belarus, din cauza riscurilor generate de prezenţa combatanţilor Grupului paramilitar rus Wagner.
UPDATE ORA 12:00
SUA presează Iranul să nu mai vândă drone Rusiei, ca parte a unei discuții mai largi despre de-escaladare tensiunilor dintre cele două țări, scrie Financial Times, potrivit unor surse ale publicației.
Casa Albă și ministerul iranian de Externe nu au răspuns unei solicitări de reacție la această informație, făcută de Reuters.
Secretarul de Stat Anthony Blinken a spus marți că va fi binevenită orice discuție despre pașii iranieni pentru a de-escalda ”amenințarea nucleară în creștere”.
UPDATE ORA 11:00
SUA este în discuții cu Turcia, Ucraina și țările vecine pentru a extinde rutele alternative de export de cereale, scrie Wall Street Journal.
Până în octombrie Ucraina intenționează să exporte 4 milioane de tone de cereale pe lună de-a lungul Dunării. Produsele agricole vor fi transportate în principal în porturile României, iar apoi în alte ţări. Statele Unite explorează toate opțiunile posibile, inclusiv cele militare, pentru a proteja navele care merg către și dinspre porturile ucrainene de pe Dunăre, spun surse citate de WSJ.
UPDATE ORA 10:00
Prima navă care folosește coridorul umanitar instituit în Marea Neagră după ce a fost întrerupt acordul pe cereale a părăsit portul Odesa.
Într-o postare pe Facebook, ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, scrie că nava Joseph Schulte, sub pavilion Hong Kong, este în drum spre Bosfor cu 30.000 de tone de încărcătură, inclusiv produse alimentare. Vasul a fost blocat în port din februarie anul trecut.
„Coridorul va fi folosit în principal pentru a evacua navele care se aflau în porturile ucrainene (Chornomorsk, Odesa și Pivdennyi) în momentul invaziei la scară largă a Federației Ruse”, a precizat vicepremierul.
Ucraina a anunțat săptămâna trecută organizarea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale încă de la începutul războiului.
Rușii nu au spus dacă vor respecta coridorul de transport maritim, însă surse din domeniile transport maritim și asigurări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța echipajelor.
UPDATE ORA 08:00
Ucraina transmite că a preluat controlul unui sat de pe frontul de sud.
”Urojaine a fost eliberat. Apărătorii noștri s-au stabilit în apropiere. Ofensiva continuă în regiune.”, a scris pe Telegram viceministrul Apărării, Hanna Maliar.
La Urojaine și Staromaiorske, la 60 de kilometri sud de Donețk, se duc lupte intense în ultimele zile.
UPDATE ORA 06:00
Moscova anunță că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga.
”Toate dronele au fost detectate și distruse la timp de către sistemele de apărare antiaeriană rusești”, anunță Ministerul Apărării de la Moscova, precizânf că atacul nu a făcut nici victime, nici pagube materiale.
UPDATE ORA 05:00
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că în timpul nopții un număr mare de drone au intrat pe gurile Dunării, îndreptându-se către portul Izmail.
Guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor, în jur de ora 1.30 din Izmail să se adăpostească. Alerta de raid aerian a fost ridicată după o oră.
”Teroriștii ruși au atacat Odesa cu drone de două ori în cursul nopții. Ținta principala sunt portul și infrastructura cerealieră din sudul regiunii”, a scris Kiper pe Telegram.
Potrivit unor surse din cadrul Căpităniei Galați, la Reni s-au auzit bombardamente între 2.00 și 4.00.
Update ora 03:00
Cel puțin 19 persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat în cursul nopții de un val de rachete în regiunea Lviv, în vestul Ucrainei. Apărarea aeriană a Kievului a doborât una dintre rachetele rusești lansate asupra regiunii vestice, a declarat Maksym Kozytskyi, șeful administrației militare regionale din Lviv. Alte șase rachete nu au fost interceptate.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Rachetele rusești lansate peste noapte asupra Ucrainei au fost construite cu ajutorul unor cipuri străine, potrivit lui Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei.
„Aceste rachete au fost fabricate de ruși în acest an. Există aproximativ 30 de cipuri străine în Kh-101, care au fost fabricate în aprilie”, a scris Yermak pe Telegramul său de marți.
„Colectăm informații, lucrăm cu partenerii noștri și comunicăm cu ei în mod regulat. Guvernele noastre partenere lucrează, de asemenea, cu producătorii și furnizorii de cipuri”.
„Restricțiile au fost deja puse în aplicare, dar sancțiunile trebuie să fie consolidate pentru a împiedica Rusia să obțină componente critice și să fabrice rachete”, a adăugat el.
Rusia a lansat o serie de raiduri cu rachete asupra orașului Lviv din vestul Ucrainei și a altor regiuni aflate departe de liniile de front, au declarat oficialii, provocând cel puțin trei morți.
Partenerii noștri