• Atacul cu drone asupra Reni a avariat depozite și grânare, a declarat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa.
  • Micile porturi de pe Dunăre au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după eșecul acordului privind cerealele din Marea Neagră de luna trecută.
  • Niciun alt terorist din lume, cu excepția Rusiei, nu a atacat atât de deschis și deliberat securitatea atâtor națiuni în același timp”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Polonia ar zdrobi grupul Wagner dacă ar invada, spune expertul militar Ben Hodges

Una dintre marile necunoscute ale războiului din această vară a fost ceea ce face Wagner în Belarus. Gruparea de mercenari a avut sediul acolo pentru cea mai mare parte a două luni, alarmându-i pe vecinii membri NATO ai Belarusului – Polonia, Letonia și Lituania – că ar putea plănui un atac.

SUA și ONU au spus că există puține dovezi care să sugereze că este cazul.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Dar dacă Wagner ar invada Polonia?

Ben Hodges, fostul general comandant al forțelor armate americane în Europa, bănuiește că nu vor rezista mult. „Contingentul Wagner din Belarus ar fi zdrobit de forțele poloneze dacă ar încerca efectiv să treacă granița”, a spus el pentru Newsweek.

„Și dacă forțele Wagner se vor găsi vreodată într-un fel de angajament cu trupele NATO, Rusia ar încerca să se disocieze de orice s-ar întâmpla”. Hodges vorbea după o săptămână în care Polonia a precizat mai clar ca niciodată amploarea operațiunii sale militare.

UPDATE ORA 22:00

Trei din patru refugiați ucraineni intenționează să se întoarcă acasă

Cele mai recente date ONU sugerează că cel puțin 8,25 milioane au fugit din Ucraina de la începutul războiului, adică aproximativ o cincime din populația de dinainte de război.

Organizația Internațională pentru Migrație a declarat luna trecută că puțin peste jumătate dintre ei s-au întors de la întoarcere, iar un nou studiu al ONU sugerează că majoritatea celor încă din afara Ucrainei vor să se întoarcă și ei.

Sondajul a constatat că 76% dintre refugiații ucraineni care trăiesc în străinătate intenționează să se întoarcă. Este un procent puțin mai mare – 82% – pentru ucrainenii strămutați în interior.

UPDATE ORA 20:00

Au existat contacte directe între Ucraina și Belarus, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a oprit, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko în timpul unui interviu online difuzat joi, relatează Reuters.

Ultimul astfel de contact a avut loc în urmă cu câteva luni și a inclus o discuție despre posibilitatea ca Belarusul să intre în război de partea Rusiei, a spus el.

UPDATE ORA 19:00

SUA sancționează patru ruși pe care îi acuză că au fost implicați în otrăvirea lui Alexei Navalnîi în 2020

SUA au impus sancțiuni asupra a patru ruși pe care i-a acuzat că au fost implicați în otrăvirea în 2020 a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat într-o declarație că cei patru loviti de sancțiuni sunt legate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei și au inclus doi, despre care a spus că sunt printre principalii autori raportați ai otrăvirii lui Navalnîi.

„Astăzi îi reamintim lui Vladimir Putin și regimului său că există consecințe nu numai pentru purtarea unui război brutal și neprovocat împotriva Ucrainei, ci și pentru încălcarea drepturilor omului ale poporului rus”, a spus subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

UPDATE ORA 17:00

Rusia înregistrează progrese către producerea în masă a propriilor drone Shahed

Rusia face progrese constante spre obiectivul său de a produce în masă un tip de dronă iraniană de atac care ar putea călători mai mult de 1.000 de mile și ar putea viza orașe ucrainene, relatează Reuters, citând Washington Post, care a citat documente despre plan.

Moscova lucrează la propria sa versiune a Shahed-136, în ciuda întârzierilor și sancțiunilor care afectează componentele necesare din alte țări, potrivit documentelor. Postul a obținut documentele de la o sursă despre care spunea că a fost implicată în lucrările din Zona Economică Specială Alabuga din Republica Rusă Tatarstan, dar care se opune invaziei Ucrainei de către Rusia.

Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a declarat anterior că au fost trimise înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei. Rusia a negat anterior forțele sale să folosească drone iraniene în Ucraina, deși președintele Vladimir Putin a cerut o creștere a producției interne de drone.

UPDATE ORA 16:00

Serviciul de urgență al Ucrainei a publicat mai multe informații și imagini despre presupusul bombardament rusesc al Zaoskillya, o suburbie aflată la est de orașul Kupiansk din regiunea Harkov, care a ucis o femeie și a rănit-o pe alta.

UPDATE ORA 14:00

Germania anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, compus din două sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T SLM, 17.000 de cartușe de minuții fumigene și de 28 de radare de supraveghere la sol GO12.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a mulțumit partenerilor germani, asigurând că cerul va fi mai protejat.

UPDATE ORA 13:00

Regimentul Azov a fost reconstituit și este pe teren, în Donețk, au început misiuni de luptă în zona pădurii Serebianka, trasmite colonelul Nikolai Urșalovici, reprezentant al gărzii naționale ucrainene.

”Rezistă foarte bine și provoacă pagube inamicului, atât umane cât și materiale”, a spus colonelul.

Regimentul Azov este unul dintre simbolurile armatei ucrainene, a rezistat asediului oțelăriei Azovstal aproape două luni, în primăvara lui 2022. La jumătatea lunii mai s-au predat și au fost făcut prizonieri.

În septembrie, comandanții au fost trimiși în Turcia, ca parte a unui schimb de prizonieri și ar fi trebuit să rămână acolo până la sfârșitul războiului, dar s-au întors în luna iulie împreună cu Volodimir Zelelnski.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina a prelungit legea marțială și mobilizarea generală pentru alte 90 de zile, până la 15 noiembrie 2023.

Este a opta prelungire de la începerea războiului. Prelungirea împiedică desfășurarea alegerilor legislative, care ar fi trebuit să aibă loc în luna octombrie.

UPDATE ORA 09:00

Ucraina nu va folosi avioane F-16 în război anul acesta, spune Yuri Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

”Este clar că nu vom putea apăra Ucraina cu jet-uri F-16 pe timpul toameni și în iarnă. Ne puseserăm mari speranțe în acest avion, că va deveni parte a apărării noastre aeriene, capabil să ne apere de terorismul rusesc cu rachete și drone”, a spus Ihnat într-un interviu la televziunea națională.

Ucraina le cere de mult timp aliaților din vest avioane de luptă, pentru a-și putea accelera operațiunile militare. Nu a fost luată nicio decizie de furnizare a unor avioane F-16 până acum.

UPDATE ORA 07:00

Forțele ucrainene au revendicat joi un succes pe frontul din sud-estul țării, unde au eliberat o așezare în ziua precedentă, transmite Reuters.

Ucraina a anunțat recucerirea miercuri a satului Urozhaine de la trupele rusești. Acesta este primul sat pe care Kievul spune că l-a recucerit din 27 iulie.

UPDATE ORA 05:00

În jur de 10.000 de oameni au rămas fără electricitate, după ce rachetele rusești au lovit regiunea ucraineană Dnipro. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un atac cu drone în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, a marcat al șaptelea atac al Rusiei asupra porturilor ucrainene de când Moscova s-a retras din inițiativa privind Marea Neagră, susține președintele Volodimir Zelenski.

Noaptea trecută, teroriștii ruși au vizat din nou porturile noastre. Infrastructura noastră, care este implicată în asigurarea nu a noastră, ci a securității alimentare comune – globale”, a declarat Zelenski miercuri, în timpul discursului său de seară.

În doar o lună de la încercarea Rusiei de a distruge Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, acesta a fost al șaptelea, al șaptelea atac masiv al Rusiei de astăzi. Portul Reni, portul Izmail, portul Pivdennyi, portul Odesa, portul Chornomorsk, Nikolaev – fiecare atac rusesc asupra lor este o lovitură asupra prețurilor globale ale alimentelor, o lovitură asupra stabilității sociale și politice în Africa și Asia”, a adăugat el.

Atacul cu drone asupra Reni a avariat depozite și grânare, a declarat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa. Nu au fost raportate victime, a precizat el.

Micile porturi de pe Dunăre au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după eșecul acordului privind cerealele din Marea Neagră de luna trecută. Oficialii ucraineni spun că forțele rusești țintesc în mod deliberat infrastructura portuară de pe fluviu ca parte a eforturilor de a bloca exporturile – ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare în țările în curs de dezvoltare care se bazează pe cerealele ucrainene.

Lucrurile de bază care dau o viață normală fiecărei societăți sunt hrana pe mesele familiilor. Niciun alt terorist din lume, cu excepția Rusiei, nu a atacat atât de deschis și deliberat securitatea atâtor națiuni în același timp”, a declarat Zelenski. Trebuie să răspundem la acest lucru. Cu toții! Trebuie să contracarăm acest lucru – în mod activ, cu eforturi comune”, a continuat el.

Citește și: