• Sistemul antiaerian ucrainean a doborât un avion de vânătoare Su-34 rusesc în apropiere de Mariupol, potrivit comandantului Forțelor Aeriene.
  • Rachetă lansată asupra avionului Su-30 rusesc în Marea Neagră, lângă Odesa; statutul avionului rămâne neclar.
  • Trupele ruse lansează drone Shahed, generând alerte de raid aerian în Ucraina; explozii raportate în Odesa în contextul unor tensiuni în creștere.

UPDATE ORA 19.00 – Ekaterina Duntsova a depus recurs la Curtea Supremă

Ekaterina Duntsova, care se opune invaziei Rusiei în Ucraina și care a fost descalificată sâmbătă de la a candida pentru viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia, a depus un recurs la Curtea Supremă.

Membrii comisiei electorale centrale au votat în unanimitate respingerea candidaturii Ekaterinei Duntsova, invocând „numeroase încălcări” în documentele pe care aceasta le-a depus în sprijinul său.

Vorbind cu Reuters după ce a depus un apel la Curtea Supremă, Duntsova – care nu este bine cunoscută în toată Rusia și, după cum a declarat ea însăși, are o bază de sprijin de mii de oameni într-o țară de peste 140 de milioane de oameni – a spus clar că nu se așteaptă ca recursul să aibă succes, însă i s-a interzis în mod nedrept să participe la cursă electorală, care se așteaptă să fie câștigate de președintele în exercițiu, Vladimir Putin.

Recomandări

NOUL FRONT POPULAR CÂȘTIGĂ ALEGERILE
ATTAL DEMISIONEAZĂ
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA
PROFITĂ ORBÁN DE SLĂBICIUNEA LUI MACRON?

UPDATE ORA 17.00 – Șeful armatei ucrainene, nemulțumit de modificările programului armatei

Șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că nu este mulțumit de activitatea birourilor militare de recrutare care sunt responsabile de mobilizarea trupelor pentru a menține efortul de război împotriva forțelor ruse.

Zaluzhnyi a făcut aceste comentarii la o conferință de presă la Kiev, la o zi după ce parlamentul Ucrainei a publicat textul unui proiect de lege care conține modificări ale proiectului de program al armatei, inclusiv scăderea vârstei bărbaților care pot fi mobilizați la 25 de la 27 de ani.

UPDATE ORA 15.00 – Navalnîi confirmă că a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate

Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a confirmat marți sosirea sa la ceea ce a descris ca fiind o închisoare măturată de zăpadă deasupra Cercului Arctic și a spus că este într-o stare de spirit excelentă, în ciuda unei călătorii obositoare de 20 de zile până acolo.

Navalnîi a postat o actualizare pe X prin avocații săi, după ce aliații săi au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni în timp ce era în tranzit, fără informații despre locul în care a fost dus, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul politicienilor occidentali. Purtătorul său de cuvânt a declarat luni că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost urmărit până la colonia penală IK-3, la nord de Cercul Arctic, situată în Kharp, în regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova. Navalnîi a scris în glumă în prima sa postare din noua sa închisoare, referindu-se la condițiile meteorologice dure de acolo și la Moș Crăciunul din Rusia: „Sunt noul părinte Frost”.

UPDATE ORA 14.00 – Taiwanul extinde sancțiunile

Ministerul Economiei din Taiwan spune că a extins o listă de bunuri sancționate pentru Rusia și Belarus, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Taiwan a condamnat atacul Rusiei și s-a alăturat deja efortului de sancțiuni condus de Occident, deși este în mare parte simbolic, deoarece există doar un comerț direct minim între insulă și Rusia. Anunțând ultima rundă de sancțiuni, Ministerul Economiei din Taiwan a declarat că mișcarea a fost făcută „pentru a îndeplini cooperarea internațională și a preveni exportul bunurilor noastre de înaltă tehnologie în scopuri militare”.

Lista include echipamente pentru fabricarea semiconductorilor, a căror producție Taiwan este lider mondial, precum și anumite substanțe chimice și medicamente, adăugându-se la anunțurile anterioare care vizau deja industria cipurilor.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia susține că a oprit contraofensiva Ucraine

Rusia spune că forțele sale au oprit contraofensiva Ucrainei și că acum avansează pe toate fronturile, potrivit unui raport al agenției de presă Tass din comentariile ministrului apărării Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 12.00 – Lavrov va purta discuții cu omologul său indian

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va purta discuții cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, miercuri la Moscova, a anunțat Ministerul de Externe al Rusiei. Miniștrii plănuiesc să discute despre relațiile bilaterale, precum și despre conflictele din Ucraina și Gaza și chestiuni legate de grupuri precum Brics, se arată într-un comunicat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a confirmat că sistemul de rachete antiaeriene ucrainean a doborât un avion de vânătoare Su-34 rusesc în apropierea orașului Mariupol, în regiunea Donețk.

Într-un incident separat, o rachetă a fost lansată asupra unui avion de luptă rusesc Su-30 în Marea Neagră, aproape de Odesa, iar autoritățile investighează dacă avionul a fost doborât.

Alerte de raid aerian au fost declanșate în mai multe regiuni ucrainene, deoarece trupele ruse au utilizat drone Shahed în atacuri împotriva Ucrainei. În prealabil, explozii au fost raportate în Odesa în ajunul Crăciunului, iar Forțele Aeriene au avertizat cu privire la o rachetă care se îndrepta spre oraș.