• Cea mai bună soluție pentru încălzirea climatică din Londra este vopseaua albă.
  • Vopsirea clădirilor în alb poate reduce temperatura în interior cu până la 1,5 °C.
  • Folosirea aerului condiționat crește temperatura cu un grad în centrul Londrei.

Nu e chiar așa de cald la Londra, dar încălzirea climatică tot este o problemă. Mai ales că majoritatea clădirilor din Capitala britanică au fost proiectate ca să atragă căldura. A fost găsită însă soluția. Toate acoperișurile și, pe cât posibil și clădirile, să fie vopsite în alb ca să respingă razele soarelui.

De ce această metodă folosită în Londra și nu altele?

Testele profesorilor de la University College of London au arătat că vopsirea în alb a acoperișurilor reduce căldura cu până la 1,2 grade Celsius. Panourile solare reduc temperatura cam cu 0,5 grade, iar vegetația urbană cu 0,3 grade. Sigur, casele pot fi răcite și cu aer condiționat, dar, la nivelul orașului, temperatura crește cu 0,15 grade din cauza căldurii pe care o degajă, iar în centrul Londrei temperatura poate crește cu până la un grad. În special locuitorii din centrele orașelor mari sunt afectați de încălzirea climatică. 61.000 de oameni au murit în Europa în 2022 din cauza căldurii excesive.

Funcționează peste tot metoda asta?

În Melbourne, în Australia, e standardul de aur, există o strategie pentru a vopsi clădirile în alb. Și la Los Angeles, unde termomentrul urcă de multe ori la 40 de grade, au fost vopsite în alb trotuarele. La San Francisco, noile case au acoperișul plat și vopsit în alb. Parisul are multe dintre clădiri acoperite cu vegetație, dar nu e suficient. Printre principalele măsuri pe care Capitala franceză le ia pentru a combate încălzirea climatică sunt creșterea spațiilor verzi și creșterea nivelului de utilizare a energiilor regenerabile până la 20%. Când vorbim despre energii alternative, la Amsterdam sunt biciclete care produc și stochează energie. Care apoi este folosită pentru iluminatul nocturn. Cam toate marile orașe, oricât de răcoroase ar fi în mod tradițional, se pregătesc pentru marile valuri de căldură.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și