• Lumina sfântă vine în România din Ierusalim, un obicei început în 2009.
  • După doi ani, din cauza pandemiei, credincioșii au putut participa la slujbă fără restricții.
  • La Iași s-a oficiat, la Catedrala Mitropolitană, slujda de Înviere în limba slavonă.

Hristos a înviat!

Lumina sfântă s-a aprins în toate casele României. Cea mai importantă sărbătoare pentru creștinătate marchează momentul învierii lui Iisus Christos.

Credincioșii au putut merge fără restricții, pentru prima dată, după doi ani, la slujbele din capitală și din țară. Pentru prima data, lumina sfântă a mers, din România, în Republica Moldova și Ucraina.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Momentul de înviere ar trebui să fie un moment de reflecție al fiecăruia dintre noi, în care să simțim în suflete prezența umanității, a bunătății și a responsabilității. Zeci de mii de bucureșteni au fost la miezul nopții pentru a lua o fărâmă din lumina de la Ierusalim.

„Mă simt mai aproape de spiritualitate.”

„Cred că e vorba de pace și liniște, și echilibru. Mai ales în vremurile astea foarte tulburi. Avem nevoie de asta.”

La Timișoara, cam două mii de credincioși au participat la slujba de Înviere. Aceasta a fost oficiată de mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Acesta nu a uitat să amintească, în cuvântarea sa, de războiul din Ucraina. Despre cât de mult suferă ucrainienii din cauza războiului început de Rusia.

„Dumnezeu să îi mântuie pe cei care sunt în suferință și poate că în clipele acestea sunt prin catacombe ascunși. Doamne, în țara noastră bat clopotele. Dincolo de Nistru bat tunurile. Doamne, oprește încrâncenarea și revarsă pace peste ei!”, a spus Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Războiul din Ucraina stă și în gândul celor care au primit lumina. Cu toții speră ca pacea să vină cât mai repede, iar sacrificiile ucrainenilor să nu fie în zadar. Și asta face ca jerfta lui Iisus Hristos să fie mai actuală ca oricând.

„Înseamnă lumină, înseamnă gânduri bune, înseamnă pace, să ne aducă Dumnezeu ce ne trebuie și să termine războiul de lângă noi.”

La Iași, credincioșii s-au strâns în număr mare în fața bisericii Trei Ierarhi. Preoții s-au rugat și aici pentru pace în Ucraina.

La Catedrala Mitropolitană, slujba s-a ținut în limba slavonă, așa cum se slujește în Ucraina. Oamenii prezenți la biserici în noaptea de înviere au vorbit despre ce înseamnă pentru ei Învierea.

„Noi trebuie să avem o atitudine de recunoștință față de Iisus Hristos, care este lumina lumii, calea adevărul și viața. Și cel care crede în Dumnezeu are viață veșnică.”