• Exploziile dispozitivelor de comunicare ale Hezbollah au ucis 12 oameni și au rănit mii, marcând o escaladare semnificativă a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah.
  • Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis răzbunare împotriva Israelului, considerând atacurile o încălcare gravă a normelor și o declarație de război.
  • Schimburile de focuri între Hezbollah și Israel s-au intensificat, cu atacuri cu rachete asupra nordului Israelului și bombardamente aeriene israeliene asupra sudului Libanului.
  • Situația actuală este strâns legată de conflictul din Gaza și implică riscul unei escaladări regionale mai ample, cu potențiale implicații pentru Iran și SUA, în timp ce eforturile diplomatice internaționale încearcă să prevină extinderea conflictului.

Tensiunile din Orientul Mijlociu se intensifică.

„Răspunsul la asasinarea lui Haniyeh va veni în curând”, au spus reprezentanții liderului iranian Khamenei. La scurt timp, televiziunea de stat iraniană a anunțat: „Așteaptă-ne în seara asta, vom lumina cerul Palestinei“.

În același timp, luptele dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban au luat amploare în ultimele zile, după ce, pe 17 septembrie, mii de pagere și stații radio folosite de membrii Hezbollah au explodat simultan în Liban și Siria. Exploziile au rănit peste 3000 de oameni și au ucis 12.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

Hezbollah a acuzat Israelul pentru acest atac, considerându-l o încălcare gravă a normelor și o declarație de război.

Pe 18 septembrie, un al doilea val de explozii a vizat stațiile radio Hezbollah.

Israelul nu și-a asumat oficial responsabilitatea, dar a indicat o schimbare de focalizare de la conflictul din Gaza către Hezbollah.

Pe 19 septembrie, Hezbollah a lansat mai multe atacuri cu rachete asupra nordului Israelului, iar Israelul a răspuns, pe 20 septembrie, printr-un atac masiv asupra Beirutului, capitala Libanului, care l-a ucis pe șeful operațiunilor Hezbollah, Ibrahim Aqil. Hezbollah a jurat că se va răzbuna.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel la reținere din partea tuturor părților implicate.

Citește și