• Macron anunță formarea și echiparea unei brigăzi de 4.500 de militari ucrainieni.
  • Zelenski este primit azi la Elysée după un discurs în Adunarea Națională.
  • Moscova amenință cu represalii țările care antrenează soldații și livrează armament Ucrainei.

Franța va trimite în Ucraina avioane Mirage-2000-5, a anunțat Emmanuel Macron într-un interviu acordat aseară principalelor posturi de televiziune. Este un anunț surpriză care vine în pline celebrări ale debarcării din Normandia, unde Președintele ucrainian a fost invitat special.

Este un anunț surpriză care vine într-un context special. Ce presupune el concret?

Președintele spune că instrucția piloților va începe imediat pentru ca avioanele să fie livrate cel târziu la sfârșitul anului. În general, Franța a respectat termenele pe care le-a anunțat.

„Vom construi o coaliție cu alți parteneri”, a explicat el, fără a preciza numărul de dispozitive care vor fi furnizate. Parisul încearcă să convingă alte țări care dețin Mirages să livreze Ucrainei. Grecia, India, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Brazilia folosesc această aeronavă din fabricile Dassault Aviation. Începând din această vară, așadar, piloții ucraineni vor fi instruiți în Franța pe aceste avioane.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Pentru Ucraina, echipată cu Mig21 de design sovietic și care se pregătește să primească avioane americane F16 în următoarele luni, adăugarea unui nou tip de aeronave s-ar putea transforma într-o bătaie de cap logistică. Dar toate aceste rezerve nu au rezistat în fața urgenței.

Cum a rămas cu instructorii despre care s-a vorbit deja?

Emmanuel Macron a anunțat viitoarea formarea a unei brigăzi de 4.500 de militari, care vor fi în același timp echipați și înarmați. Antrenamentul viitoarei brigăzi nu va avea loc în Ucraina pentru că seful statului nu a reușit încă să atragă alte țări europene gata să trimită instructori în Ucraina, așa cum și-ar fi dorit. Ministrul ucrainean al Apărării, Roustem Oumerov, „a trimis o cerere oficială în urmă cu 48 de ore” partenerilor săi pentru a cere ca antrenamentul sa se desfasoare în Ucraina, a dezvăluit Emmanuel Macron. Însă alte anunțuri ar urma să fie făcute azi, când Zelenski este primit la Elysée.

Trimițând soldați la sol, nu în zonele de luptă, ci în spatele lor, Emmanuel Macron vrea să ancoreze sprijinul occidental pe termen lung. Aceasta ar fi o condiție pentru implementarea garanțiilor de securitate semnate între Ucraina și partenerii săi.

În replică, Rusia a avertizat că ar putea furniza arme adversarilor țărilor care dau arme Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a desemnat, de asemenea, posibili antrenori militari francezi trimiși în Ucraina ca ținte legitime. „Limitele conflictului sunt stabilite de ceea ce fac rușii. Nu noi atacăm”, a repetat șeful statului. Dar Occidentul trebuie să participe la răspuns pentru a fi credibil.

Citește și