• Declanșarea anticipatelor din Franța scoate la lumina disensiunile din rândul alianțelor electorale.
  • Stânga investește un anarhist, un fost Președinte și un deputat care și-a bătut soția.
  • Dreapta care se unește cu Le Pen scoate din mânecă cronicari tv, prieteni de familie și un purtător de cuvânt al lui Trump.

Dizolvarea Adunării Naționale și declanșarea alegerilor anticipate în Franța de catre Emmanuel Macron scoate la lumina un adevărat haos în rândul alianțelor și partidelor politice, care au avut doar o săptămână pentru a depune listele electorale. Termenul a expirat aseară și a rezervat câteva surprize.

Ce alianțe face extrema dreaptă pentru a putea guverna în cazul în care câștigă și legislativele?

Bardela, candidatul pentru postul de Prim ministru, a reușit o înțelegere cu Președintele Republicanilor, partid istoric din care s-au tras de Gaulle, Chirac sau Sarkozy. Greii partidului au respins alianța, așa că Republicanii vor prezenta doua liste iar cea aliată cu Bardella, semnată de Eric Ciotti, a rămas destul de săracă. Pentru a-și completa posturile, Ciotti a pus pe listă prieteni, asistenți parlamentari, cronicari ai unui post de televiziune marcat la extrema dreaptă și chiar un purtător de cuvânt al lui Donald Trump în Franța.

Încă din primele zile s-a anunțat o alianță la stânga, dar nici aceasta nu stă mai bine?

În fapt, a fost refăcută alianța condusă de Melenchon, între Nesupuși, Socialiști, Comuniști, Verzi și chiar un partid anticapitalist. În ultimele luni formatiunea lui Melenchon intrase în coliziune cu aliații din cauza pozițiilor sale antisemite, insultele au curs inclusiv împotriva capului de listă al socialiștilor la europene.

Recomandări

U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH

Fostul Președinte, François Hollande, a decis să revină în politică. Dar pe lista Nesupușilor a fost strecurat un apropiat al lui Melenchon care a fost condamnat pentru violente familiale și, mai ales, un anarhist: purtătorul de cuvânt al formațiunii Tânăra Garda, Raphaël Arnault. Membrii acestei mișcări de extremă stângă provin din mișcarea anarho-libertariană, un mic grup extrem de violent. Dar mai ales, candidatul este trecut pe lista persoanelor supravegheate de DST.

Ce arată sondajele până în prezent?

Extrema dreaptă beneficiază de o dinamică și se afla în continuare în frunte, riscând chiar să obțină majoritatea absolută. Alianța de stânga se plasa a doua dar cum scandalurile se țin lanț, poziția sa este incertă. În ceea ce privește blocul de centru numit Împreună, din care face parte și partidul Președintelui, Renașterea, a crescut cu 4 procente de la europene dar candidații i-au cerut lui Macron să se arate cât mai puțin în această campanie dacă vrea să le lase o șansă.

Citește și