• Emmanuel Macron a cerul un armistițiu” olimpic înainte de a desemna un nou prim-ministru.
  • Desemnarea noului premier este iminentă și ar putea avea loc înainte de 15 august.
  • Printre candidați: Lucie Castet (NFP), Xavier Bertrand (Republicani), Bernard Cazeneuve (Socialiști).
  • Candidata stângii vrea să dubleze impozitele și să reintroducă impozitul pe avere.
  • Lucie Castet promite suprimarea Legii pensiilor, creșterea salariului minim, finanțate prin nerespectarea Pactului de Stabilitate.

Au trecut aproape 6 săptămâni de la alegerile anticipate, iar Franța nu are, în continuare, un guvern legitim. Gabriel Attal, demisionar, continuă să gestioneze treburile curente, iar Emmanuel Macron, care a cerut un „armistițiu” olimpic, nu se grăbește să numească un nou premier. Jocurile se apropie de sfârșit și mișcările de trupe pe culoarele puterii arata că nominalizarea nu va întârzia. Toate opțiunile sunt posibile, de la comunismul travestit la dreapta ultraliberală.

În orice caz, Frontul Popular și-a găsit un candidat, Lucie Castet, pentru funcția de prim ministru, gata să aplice, așa cum cerea Jean-Luc Melenchon, programul Nesupușilor. Piețele financiare se arată chiar extrem de îngrijorate de anunțurile privind intențiile candidatei, de la suprimarea imediată a legii pensiilor sau creșterea spectaculoasă a salariului minim care ar sufoca întreprinderile mici și mijlocii, la dublarea cotelor de impozitare și a penalităților ecologice.

Pentru a-și finanța un program de peste 250 de miliarde de euro pe an, Noul Front Popular intenționează să nu respecte Pactul de stabilitate european. Economiștii se tem chiar că Franța se îndreaptă direct către faliment.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Va ceda Emmanuel Macron presiunilor pentru a numi candidatul stângii?

Nimic nu îl obligă, pentru ca stânga are mai puțin de un sfert din deputați în Parlament. Dar e foarte greu, dacă nu imposibil pentru Macron să constituie o coaliție largă, așa cum și-a dorit. Deocamdată, doar dreapta republicană anunță o susținere în Parlament, de unde și eventuali candidați despre care presa vorbește, dar care nu au confirmat până în prezent – e drept că nici nu au infirmat: de la Republicani, Xavier Bertrand, un liberal social, și de la socialiști, Bernard Cazeneuve, fost ministru de Interne și premier pentru o scurtă perioadă de timp, dar și fostul comisar european Michel Barnier.

Oricum, un Consiliu de miniștri convocat la Elysée pentru marți s-a transformat într-o «recepție de rămas bun» pentru cabinetul Attal, ceea ce dă fiori participanților. Se pare că nominalizarea noului premier este iminentă.

Citește și