• În urma primului val de consultări pentru desemnarea unui Prim-ministru, Macron anunță că nu o vă numi pe Lucie Castets.
  • Partidele de stânga cheamă lumea în strada și amenință cu procedura de destituire a Președintelui.
  • Macron a început o nouă rundă de consultări cu blocul central și dreapta republicană.

La finalul unui prim val de consultări organizat la Elysée cu liderii de partid, la 7 săptămâni după alegerile legislative care au adus Franța în impas politic, Emmanuel Macron amână din nou numirea unui Prim-ministru. În ciuda presiunilor din partea Noului Front Popular care are cel mai mare număr de deputați, dar rămâne departe de majoritatea absolută, acesta a refuzat să o numească pe Lucie Castets, candidata alianței de stânga la Matignon și a anunțat noi consultări care au început azi.

Formațiunea lui Melenchon a chemat la manifestații de stradă pentru 7 septembrie și vrea să declanșeze procedura de demitere a Președintelui. Jean-Luc Mélenchon cere pe X, un „răspuns popular și politic rapid și ferm”  iar liderul comuniștilor Fabien Roussel a pledat și pentru o „mare mobilizare populară”

Argumentul lui Macron este însă clar: toate celelalte formațiuni politice, care reprezintă 70% din Adunarea Națională, au anunțat susținerea unei moțiuni de cenzură în cazul numirii unui candidat NFP la Matignon.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
CLINTON SE REVOLTĂ
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL

Care este pasul următor?

O nouă rundă de consultări a început azi, dar care exclude NFP și Reuniunea Națională a Marinei Le Pen. Ceea ce înseamnă că președintele consultă blocul de centru și pe Republicani pentru desemnarea unui premier. Însă ar avea nevoie și de câțiva socialiști. Daca până acum au format un bloc unit cu aliații de stânga, socialiștii par să se fisureze. În culise se zvonește că socialiștii moderați ar putea accepta să sustina un guvern daca obțin câteva concesii, cum ar fi o parte de proporționale – adică vot parțial pe listă – în alegerile pentru Adunarea Națională.

Ce șansă are procedura de demitere a Președintelui?

Practic, zero, pentru că ea trebuie să treacă de deputați cu o majoritate de doua treimi și nici măcar socialiștii nu susțin acest demers. Dar Melenchon vrea să își joace partitura, așa cum o va juca și pe aceea a manifestațiilor de stradă.

Însă daca mobilizarea populară, pe 7 septembrie, e subțire, va fi o lovitură pentru Melenchon și nu pentru Macron.

Surse de la Elysée spun că nu vom avea totuși o nominalizare mai devreme de lunea viitoare.

Citește și