• Președintele Franței a discutat cu Netanyahu despre securitatea Israelului și situația din Orientul Mijlociu.
  • Macron a subliniat necesitatea încetării focului și a soluțiilor politice pentru pace.
  • Cei doi lideri au convenit să mențină dialogul pentru a sprijini pacea în regiune.

Președintele Republicii a vorbit cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel, în această duminică, 6 octombrie, scrie ELYSEE.

Cu această ocazie, Președintele Republicii și premierul israelian au vorbit pe larg despre situația din Orientul Mijlociu, cu deplină franchețe și respect pentru prietenia dintre Franța și Israel. Cei doi lideri își acceptă diferențele de opinii, precum și dorința ca fiecare să fie bine înțeles de către celălalt.

Președintele Republicii a reiterat prim-ministrului israelian că angajamentul Franței față de securitatea Israelului este neclintit și i-a reamintit de mobilizarea resurselor militare franceze pentru apărarea sa în timpul atacurilor efectuate de Iran în ultimele luni. În ajunul primei aniversări a ofensivei teroriste Hamas împotriva Israelului, el a exprimat solidaritatea poporului francez cu poporul israelian, în special cu victimele, cu ostaticii și cu cei dragi. Ca toată lumea, Israelul are dreptul să se apere împotriva terorismului. Atacurile împotriva Israelului și a cetățenilor săi trebuie să înceteze, fie din partea Iranului, fie a auxiliarilor săi din regiune.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Președintele Republicii i-a spus, de asemenea, prim-ministrului israelian convingerea sa că a venit momentul încetării focului. Livrările de arme, prelungirea războiului din Gaza și extinderea acestuia în Liban nu pot produce securitatea așteptată de israelieni și de toată lumea din regiune. Trebuie să facem imediat un efort decisiv pentru a dezvolta soluțiile politice necesare pentru securitatea Israelului și a tuturor celor din Orientul Mijlociu.

Președintele Republicii și premierul israelian au convenit să rămână în contact. Ministrul Afacerilor Externe, Jean-Noël Barrot, se va întâlni mâine cu oficialii israelieni și va raporta Președintelui Republicii în zilele următoare. Franța va continua să acționeze cu încredere cu Israelul și cu toți partenerii săi regionali și internaționali interesați să construiască o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu.

Citește și