• Maduro a solicitat instanței supreme să verifice numărătoarea voturilor.
  • Acesta a afirmat că este pregătit să prezinte toate rezultatele, în timp ce liderul opoziției, María Corina Machado, a contestat rezultatele, susținând că González a câștigat cu 67% din voturi.
  • Consiliul Național Electoral (CNE) nu a furnizat detalii despre numărătoarea voturilor.

În Venezuela este multă agitație în urma anunțării de către o autoritate electorală controlată de guvern a unui rezultat contestat al alegerilor, care i-a oferit Președintelui Nicolás Maduro un al treilea mandat consecutiv la putere, conform BBC.

Opoziția susține că rezultatul este fraudulos și că Edmundo González, a câștigat alegerile cu o marjă largă.

Consiliul Național Electoral (CNE), care a anunțat rezultatul contestat, nu a furnizat până în prezent numărătorile voturilor din fiecare secție de votare, care, potrivit opoziției, demonstrează că González este câștigătorul.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Având în vedere presiunea tot mai mare asupra CNE pentru a face publice rezultatele, Maduro s-a adresat instanței supreme din Venezuela. Mișcarea a provocat îngrijorare.

Venezuela are un sistem de vot electronic. Alegătorii apasă un buton atribuit candidatului lor preferat pe o mașină de vot. Odată ce butonul este apăsat, aparatul tipărește și o chitanță pe hârtie. Alegătorii pun această chitanță într-o urnă de vot. După închiderea secțiilor de votare, începe numărătoarea voturilor.

Dintre cei cinci membri care alcătuiesc Consiliul Național Electoral (CNE) din Venezuela, trei sunt aliați fermi ai guvernului. Președintele acestuia, Elvis Amoroso, a lucrat ca consilier juridic al lui Maduro.

Temându-se că CNE ar putea falsifica rezultatele alegerilor, opoziția a cerut miilor de cetățeni venezueleni să meargă la secțiile lor de votare pentru a acționa ca martori în timpul numărării voturilor. Imediat după miezul nopții alegerilor, CNE a anunțat primele sale rezultate parțiale.

Potrivit acesteia, cu 80% din voturi numărate, Președintele Maduro a obținut 5,15 milioane de voturi, față de 4,44 milioane de voturi pentru González.

Președintele CNE, Elvis Amoroso, a declarat că aceste cifre înseamnă că Maduro are „un avantaj convingător și ireversibil” cu 51,2%, iar opoziția se află în urmă cu 44,2%. Opoziția a contestat rapid aceste rezultate.

La doar câteva ore după alegeri, liderul opoziției, María Corina Machado, a anunțat că, după ce a văzut 40% din listele de vot, a putut confirma că Maduro nu se afla în frunte, ci candidatul său.

În zilele care au urmat alegerilor, ponderea numărătorii voturilor primite de opoziție a crescut la 84%. Opoziția afirmă că aceste numărători arată că González a câștigat cu 67% din voturi.

Ce a spus Maduro?

Miercuri, la trei zile după alegeri, președintele Maduro a declarat că este pregătit să prezinte 100% din numărătorile voturilor. El a făcut acest anunț la Tribunalul Suprem de Justiție (TSJ), cea mai înaltă instanță din Venezuela.

El a cerut instanței supreme să verifice numărătoarea voturilor în vederea confirmării rezultatelor furnizate de CNE, care i-a acordat un nou mandat de șase ani la putere.

Citește și