• Slovacia a anunțat ieri că îi dă undă verde lui Mark Rutte.
  • Viktor Orban îl susține oficial pe Mark Rutte la șefia NATO.
  • Drumul lui Rutte la NATO este blocat acum doar de România.
  • Rutte i-a promis lui Orban că nu îl implică în ajutorul pentru Ucraina.
  • Ca să fie șef NATO, Rutte are nevoie de toate 32 de state ale Alianței.
  • Ungaria nu o vrea, din nou, pe Ursula von der Leyen la Comisia UE.
  • Astăzi, Coaliția va stabili când vor fi alegerile prezidențiale.

Până la șefia NATO, te mănâncă…Viktor Orban. Premierul maghiar a făcut anunțul care frânge și ultima speranță a lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Ungaria îl va susține oficial pe Mark Rutte.

Mark Rutte, care vrea să îi ia locul lui Stoltenberg, i-a promis lui Orban că îi va da o derogare de la activitățile NATO, dacă va fi ales secretar general al alianței.

Astăzi și Slovacia s-a întors cu fața la premierul olandez și i-a dat verde pentru NATO. Acum, Rutte are susținerea a 31 de state NATO, din 32. Singura țară care îl blochează pe Rutte este…România. Este nevoie de unanimitate pentru a fi ales șef al Alianței.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Dar nu doar pentru Rutte drumul trece pe la Budapesta. Viktor Orban a anunțat deja că nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

Și în timp ce lui Klaus Iohannis i se închid ușile către o funcție politică externă, trebuie să elibereze și scaunul de la Cotroceni.

Astăzi, Coaliția se întâlnește să stabilească data alegerilor prezidențiale. PNL vrea să ne dea cadou de Crăciun un nou președinte, dar PSD merge pe varianta 15 și 29 septembrie.

Citește și