• Printre postările sustrase se vorbește despre încarcerarea Angelei Merkel, apeluri la rezistență armată și homofobie.
  • Grupul de WhatsApp conține aproximativ 40.000 de mesaje trimise din 2017 până în 2021, transmise de un membru anonim al AfD unor jurnaliști care realizau un documentar despre partid.
  • Discuțiile se concentrează pe subiecte precum alegerile prezidențiale din SUA, pandemia și modul în care AfD ar trebui să se poziționeze față de mișcarea „Querdenker”, o grupare care neagă existența virusului COVID-19.

Scurgerea unor conversații de pe un grup de WhatsApp asociat cu formațiunea de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), a scos la iveală mai multe discuții din interiorul partidului care nu ar fi trebuit să ajungă la urechile publicului, inclusiv fantezii privind încarcerarea Angelei Merkel, atacuri homofobe și rezistență armată.

Denumit „Quasselgruppe” sau „grupul de yakking”, chat-ul conține conversații între 76 dintre cei 92 de parlamentari ai partidului AfD („Alternative für Deutschland”) care au intrat în parlament în 2017 pentru prima dată după alegerile federale.

Grupul de WhatsApp conține aproximativ 40.000 de mesaje trimise din 2017 până în 2021, care au fost trimise de un membru anonim al AfD în vara anului trecut unor jurnaliști de la posturile de televiziune NDR și WDR, care realizau un documentar despre partid.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Discuțiile se concentrează pe subiecte precum alegerile prezidențiale din SUA, pandemia și modul în care AfD ar trebui să se poziționeze față de mișcarea „Querdenker”, o grupare care neagă existența virusului COVID-19.

Au fost abordate și alte evenimente care au șocat în trecut lumea politică din Germania

Au fost abordate și alte evenimente care au șocat profund lumea politică din Germania, cum ar fi luarea cu asalt a clădirii Reichstagului, în septembrie 2020, de către manifestanți care protestau față de măsurile de siguranță împotriva coronavirusului și care au fost ajutați de membri AfD și criza constituțională, tot din anul 2020, declanșată de colaborarea dintre AfD și CDU, care a permis alegerea unui premier de land în Turingia.

De asemenea, în centrul discuțiilor au fost surprinse și atacuri homofobe la adresa fostului ministru al sănătății Jens Spahn și a deputatului SPD Johannes Kahrs.

În ceea ce o privește pe Merkel, pe atunci cancelar, o postare scria: „Această trădătoare merită să fie trimisă la închisoare până la sfârșitul vieții ei”.

Liderii parlamentari Alice Weidel, Alexander Gauland și Tino Chrupulla sunt acuzați, în repetate rânduri, în chat că au strategii slabe și că nu au reușit să sporească profilul partidului.

De asemenea, a fost exprimată nemulțumire cu privire la eșecul AfD de a se impune în parlament, unii parlamentari referindu-se la propria fracțiune ca la o „formațiune haotică”.

Se pare că Weidel și-a pierdut cumpătul la o reuniune a colegilor parlamentari atunci când a apărut vestea scurgerilor de informații, întrebându-i cum se face că au fost făcute publice comunicările interne.

Ea le-a spus realizatorilor documentarului că nu a făcut parte din grup, că s-a distanțat de aceste remarci și că s-a obișnuit cu apelurile de a fi înlăturată.

După ce partidul a fost informat de scurgerea de informații, discuțiile interne au determinat-o să treacă la comunicarea pe Telegram în locul acesteia.