• MAPN a sărbătorit și Ziua Victoriei și Ziua Europei.
  • Ieri a fost Ziua Independenței Naționale a României.
  • Ieri a fost și Ziua Regalității.

În zi de sărbătoare, facem mare comasare! Obișnuit cu comasările din politică, Ministerul Apărării a adunat la un loc și sărbătorile, ca să scape mai repede de ele.

Ziua Victoriei în Europa, Ziua Europei, Ziua Uniunii Europene și Ziua independenței Naționale a României. MAPN le-a sărbătorit pe toate dintr-un singur foc astăzi la Universitatea Națională de Apărare Carol 1. MAPN-ul a nimerit data exactă doar pentru una dintre sărbători – Independența României e singura sarbatorită pe 10 mai. Ziua Europei a fost ieri, Ziua Victoriei – marți.

Președintele României nu s-a arătat astăzi la față, dar ne-a lăsat câteva cuvinte. Iohannis ne-a spus că sărbătorim anul acestea într-un „context geopolitic marcat dramatic de războiul din Ucraina”. Ne-a și asigurat că România e membru respectat al NATO și UE și avem garanții de securitate la cel mai înalt nivel – deci suntem în siguranță. Mesajul și l-a încheiat cu „La mulți ani, România!” – până la urma, 10 mai a fost și Zi Națională, înainte de comunism.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului ne-a invitat pe toți să ne aducem aminte ce e patriotismul.

„Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul. Însă nu cel greșit înțeles că naționalism deșănțat, conflictual atât față de vecinii din exterior, cât și față de diversitatea socială din interior…. Patriotismul înseamnă să construim în România și să fim puternici în Europa”. Și sărbătorile nu se opresc aici.

La 10 mai 1881, România a devenit Regat și Carol 1 a fost încoronat ca rege – deci astăzi e și Ziua Regalității. Casa Regală revine astăzi o tradiție pe care a oprit-o acum cinci ani – Garden Party la Palatul Elisabeta. Petrecerea nu s-a mai organizat, din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina.

Citește și