• Ministerul Apărării Naționale vrea să modernizeze 2 fregate cu 1 mld euro.
  • Fregatele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” sunt vechi de 40 ani.
  • Modernizarea navelor va dura 4-5 ani și va fi făcută în România.

Armata Română este pe cale să facă „afacerea secolului”. A renunțat la o licitație de 1,25 miliarde euro pentru construirea a patru corvete și modernizarea a două fregate și intenționează să cheltuiască acum 1 miliard de euro doar pentru modernizarea fregatelor tip 22 cumpărate de la Marea Britanie, la mâna a doua, în anii 2000. Aceste nave au deja aproape 40 de ani vechime și o sursă din apărare ne-a spus că modernizarea lor ar costa mai mult decât construirea unor nave noi, eventual mai mici și mai compacte, din categoria corvetelor sau fregatelor ușoare.

Se pare că Ministerul Apărării Naționale a solicitat deja cererea de propuneri către o companie americană, dorința oficialilor MApN fiind un contract guvern la guvern, care ar evita obstacolele unei licitații, dar nu garantează cel mai mic preț și nici implicarea industriei naționale de apărare.

Ce detalii ai despre modernizarea celor două fregate?

Propunerea de preț va sosi în această vară. Este vorba despre fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, construite în 1980 și cumpărate de România în anii 2000. Nu va fi o ofertă ieftină. Costurile ar fi de 1 miliard de euro iar timpul de modernizare ar fi de 4-5 ani. Timpul de exploatare al lor ar fi de maxim 10 ani.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Majoritatea țărilor NATO încasează o navă de luptă după un anumit timp, nu o modernizează.

Citește și