• Marcel Ciolacu crește taxele și impozitele.
  • Premierul vrea să acopere gaura de la buget.
  • Oana Botolan: Companiile ar putea pleca din România.

Ciolacu iese la vânătoare de lei. Vrea să plombeze gaura de la buget. Că altfel ne luăm adio de la banii europeni. Dar vine cu eterna strategie păguboasă. Când ai nevoie de bani la buget, crești taxele.
Ciolacu a pus ochii pe proprietarii de imobile. Dacă au reședințe cu valoare cumulată de peste jumătate de milion de euro, vrea să le ia 1% impozit. În vizor e și piața de capital. Impozitul pe dividende ar putea fi majorat de la 8% la 10%. Iar impozitul pe câștigurile la Bursă poate crește de la 1% la 10%.

Nimeni nu e mai presus de salariul președintelui. Cine câștigă mai mult decât șeful țării va fi supra-impozitat. Vrea să alinieze TVA-ul la 19%, sau chiar l-ar putea majora la 21-22%. Și crește cu 10% impozitul pe păcănele, țigări și alcool.

Nici mediul privat nu scapă. Ciolacu vrea impozit de 1% pe companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Iar multinaționalele care își scot profitul din țară vor fi supra-impozitate.
Ca să nu ne dăuneze la patriotismul economic. Anunță și majorarea salariului minim pe economie. Că unde crește salariul, cresc și taxele.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Oana Botolan: Companiile ar putea pleca din România.

Oana Botolan, expert în resurse umane, spune că și alte țări au un nivel de taxare foarte mare, dar acolo efortul se vede în servicii medicale sau în pensii.

„Este evident că în acest deficit în care ne aflăm să se aducă noi surse de venituri, să se crească veniturile la buget. Și cheltuielile ar trebui analizate.
În ceea ce privește taxarea muncii, dacă se dorește renunțarea la anumite facilități, anumite reduceri de taxe poate fi justificată. Pe de altă parte, există o lipsă de personal și o încetinire a creșterii economice.
Dacă ar fi să se facă această renunțare la scutirile de taxe, momentul acesta de încetinire economică e unul care nu va fi ucigător.

Modul în care funcționează un business în România în care funcționează un angajator sunt dificile.
Problema este lipsa de predictibilitate. Renunțarea la scutirea de taxe pentru un angajator mare duce la costuri de cel puțin 2 milioane € pe an dacă vrea să acopere această diferență în salariile nete ale oamenilor. Mă aștept la o reducere a business-ului și la plecări”, a spus Oana Botolan la ȘTIU, pe Aleph News.

Oana Botolan spune că pentru multe companii cu sedii în mai multe țări, printre care și România, decizia cea mai bună ar fi să mute compania din România într-o altă țară, în contextul acestor modificări.

Citește și