• 21 decembrie 2024 este ultima zi a mandatului președintelui Iohannis.
  • Alegerile prezidențiale au loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie.
  • Alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie.
  • Campania electorală începe pe 1 noiembrie și se termină pe 30 noiembrie.

Deși mai sunt câteva luni până la alegerile parlamentare și prezidențiale, iar intrarea în mandat a noului Parlament și procedurile constituționale de desemnare a primului ministru – tot timpul îngreunează formarea noului Executiv generat din alegeri și negocieri, Marcel Ciolacu anunță că pe 23 decembrie – România va avea un nou Guvern.

Cu adevărat România are nevoie de o stabilitate politică şi ne-am asumat această stabilitate politică. Cred că am adus o coerenţă în actul de guvernare şi o diferenţă faţă de vechea coaliţie de dreapta, unde posturile de trăgeau din fes, unde certurile erau la ordinea zilei, unde se retrăgeau miniştrii din şedinţele de guvern şi nimic nu funcţiona. Avem, normal, cum este în politică, un interes nu neapărat comun la aceste alegeri, fiindcă de această dată candidăm separat. Eu le-am arătat potenţialul unei candidaturi comune la europarlamentare. A ales altă cale, o respect, suntem într-un an electoral, e normal să fie şi astfel de declaraţii, dar coaliţia îşi va duce mandatul până la capăt. Consider că pe 23 decembrie va fi învestit viitorul guvern, a declarat Marcel Ciolacu.

Nici nu am avut alegerile parlamentare și prezidențiale, că Marcel Ciolacu anunță că un nou guvern va fi învestit în jurul datei de 23 decembrie, ceea ce pare a fi aproape imposibil. Facerea guvernelor după prezidențiale este mereu complicată. În perioada tranziției de la Adrian Năstase la Traian Băsescu s-a realizat până în 25 decembrie învestirea noului guvern.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

De 20 de ani, mandatele lui Iohannis și Băsescu s-au sfârșit în jur de 20-21 decembrie. Anul acesta, mandatul lui Klaus Iohannis se sfârșește pe 21 decembrie. Noul președinte nu poate depune jurământul atât timp cât Iohannis este în mandat.

Citește și