• Comandamentul pt. energie a discutat despre penele de curent.
  • Stocarea energiei este prioritară în strategia stabilită de Guvern.
  • Guvernul vrea creșterea producției de curent și investiții în domeniu.
  • ANRE va analiza formarea prețului, pentru a proteja consumatorii.
  • Prețul energiei a ajuns la 800 de euro/MWh, pe durata caniculei.

Penele de curent cauzate de caniculă dau mari bătăi de cap guvernanților. Chiar dacă cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria măsurătorilor a trecut, vara este departe de a se încheia. Marcel Ciolacu a chemat Comandamentul pentru energie să stabilească o strategie, după ce zilele trecute, cu temperaturi de peste 42 de grade, au împins sistemul energetic la limită.

Stocarea energiei a devenit prioritate pentru Guvern, în acest moment. Creșterea producției de curent, indiferent de sursă și accelerarea investițiilor în energie au fost puncte stabilite de întâlnirea comandamentului.

După ce zilele trecute, prețul energiei a ajuns la un nivel de record de 800 de euro/MWh, ANRE trebuie să monitorizeze formarea prețului, pentru a ne proteja de fluctuațiile din piață. Energia produsă de hidrocentrale rămâne principala sursă, urmată de cărbuni și eolian. În ultimii ani, energia nucleară a pierdut mult teren. În 2022, la nivelul UE, doar Țările de jos și Slovenia produceau mai puțină energie nucleară decât România.


Potrivit Guvernului, ca măsuri imediate, în cadrul Comandamentului pentru Energie, s-au stabilit următoarele: creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă; identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsura a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele; Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă; operatorii de distribuţie vor publica şi actualiza constant pe website-urile proprii localităţile/zonele afectate de avarii, precum şi durata estimată pentru remediere, și accelerarea investiţiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și