- Celebrele căciuli din blană de urs ale Gărzilor Regale sunt criticate aspru de PETA.
- O organizație vrea ca gărzile regale să poarte o cască din păr artificial, nu păr de urs canadian.
- Londra refuză, așa că grupul pentru drepturile animalelor a inițiat o acțiune în justiție.
Grupul pentru drepturile animalelor „PETA” a anunțat că a inițiat o acțiune în instanță împotriva Ministerului Britanic al Apărării pentru că refuză o variantă artificială a celebrelor căciuli din blană de urs purtate de soldații Gărzii Regale, potrivit Le Parisien.
Advertisment
Căciulile, cunoscute sub numele de ,,bearskins” , sunt purtate de regimente de elită ale armatei britanice în momentul schimbării gărzii militare în faţa Palatului Buckingham şi au devenit unul dintre cele mai renumite simboluri ale Marii Britanii.
Recomandări
Urșii negri canadieni
PETA a militat de mult timp pentru ca acestea să nu mai fie decorate cu blănuri naturale ale unor urşi negri din Canada şi a conceput o soluţie alternativă din material acrilic, sub forma unor căciuli fabricate de compania franceză Ecopel.
Dar, Ministerul britanic al Apărării „refuză să o experimenteze, ceea ce s-a angajat să facă în numeroase ocazii în ultimii ani” , a declarat o membră a asociației.
PETA sustine că guvernul nu a respectat procedurile adecvate şi acesta este elementul asupra căruia justiţia a fost sesizată.
„Am fost informaţi în legătură cu deschiderea de către PETA a unei proceduri judiciare în această speţă. Nu putem face niciun comentariu despre un proces aflat în curs de desfăşurare” , a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
În urmă cu câteva luni, Guvernul britanic a anunţat că nu are „niciun proiect” de înlocuire a căciulilor din blană de urs, adăugând că o analiză a testelor realizate pe blănuri artificiale de către Peta a arătat că „nu a respectat criteriile necesare” pentru a permite înlocuirea căciulilor actuale.
Acea concluzie este respinsă însă de PETA. „Este vorba despre un simbol al Regatului Unit, însă noi dorim ca el să reflecte valorile şi etica din societatea noastră” , a explicat Kate Werner.
Ben Wallace, apărător al tradiției
Actualul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, însuşi un fost militar, este un apărător al căciulilor din blană naturală de urs. În calitate de deputat, el a susţinut un amendament legislativ pentru continuarea utilizării acestor căciuli.
O petiţie pentru înlocuirea lor cu blană artificială, semnată de peste 100.000 de persoane, a dus la o dezbatere în Parlamentul de la Londra pe marginea acestui subiect.
Potrivit PETA, utilizarea blănurilor naturale creează o piaţă care întreţine vânarea ursului negru american.
,,Urşii nu sunt vânaţi din ordinul Ministerului Apărării. Blănurile de urs sunt produsul unor vânători legale şi autorizate, provenind exclusiv de pe piaţa canadiană reglementată” , a explicat un purtător de cuvânt al ministerului britanic.
Blana falsă pentru regele Charles al III-lea la încoronarea sa?
Asociaţia ecologistă i-a scris şi regelui Charles al III-lea, cunoscut pentru poziţiile sale în favoarea apărării naturii, fără să fi primit deocamdată un răspuns din partea suveranului. Un eventual sprijin din partea monarhului ,,ar putea să ajute cu adevărat” , a subliniat Kate Werner.
De asemenea, organizația i-a cerut regelui Charles să folosească o mantie cu blană artificială în locul celei de hermină, cu ocazia ceremoniei sale de încoronare, care va avea loc în luna mai.
Partenerii noștri