• Marea Britanie, Franța și Algeria convoacă o reuniune urgentă la ONU.
  • Ajutoarele către Gaza scad din cauza noilor reguli vamale.
  • Premierul Starmer anunță posibile sancțiuni împotriva miniștrilor israelieni.
  • SUA avertizează Israelul cu privire la potențiale restricții de ajutor militar.
  • Ministrul britanic de externe cere protecția civililor și deschiderea rutelor umanitare.

Marea Britanie și Franța au convocat o reuniune de urgență la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a discuta situația umanitară din Gaza.

Marea Britanie ia în considerare sancționarea a doi miniștri israelieni, a declarat miercuri premierul Keir Starmer, conform Reuters.

Convocarea Consiliului de Securitate

Livrările de alimente către Gaza au scăzut brusc în ultimele săptămâni după ce autoritățile israeliene au introdus o nouă regulă vamală.

Recomandări

LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
LIBER LA CONSULTAȚII
ALBANIA VREA ÎN UE

Statele Unite au declarat că situația umanitară trebuie să se îmbunătățească sau Israelul s-ar putea confrunta cu potențiale restricții asupra ajutorului militar american.

Facem în mod constant demersuri în acest sens pe lângă partenerii noștri”, a declarat Starmer în parlament, când a fost întrebat despre situație. „Există o nevoie urgentă, și există de foarte mult timp, ca mai mult ajutor să ajungă în Gaza”.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a afirmat într-o declarație că Israelul trebuie să se asigure că civilii sunt protejați și că rutele sunt deschise pentru a permite trecerea ajutoarelor vitale și că reuniunea ONU va aborda aceste aspecte.

El a declarat că Algeria s-a alăturat, de asemenea, apelului pentru o reuniune de urgență.

Posibile sancțiuni împotriva miniștrilor israelieni

Starmer a mai spus că Marea Britanie intenționează să îi sancționeze pe ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, și pe ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, pentru comentariile pe care le-au făcut cu privire la conflict.

Întrebat dacă guvernul său îl va sancționa pe Smotrich pentru comentariile conform cărora înfometarea civililor din Gaza ar putea fi justificată și pe Ben-Gvir pentru că a spus că autorii violențelor din Cisiordania sunt eroi, Starmer a declarat: „Ne uităm la asta pentru că sunt în mod evident comentarii abominabile”.

Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a evita victimele civile, pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza în cantități mult mai mari și pentru a oferi partenerilor umanitari ai ONU capacitatea de a opera eficient”, a declarat Starmer.

Împreună cu Franța, Regatul Unit va convoca o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda această problemă”.