• Secretarul Apărării al Marii Britanii susține că UK este gata să acționeze împotriva rebelilor Houthi.
  • Houthi s-a poziționat de partea Hamasului încă de la începutul războiului din Gaza.
  • Gruparea rebelă a lansat peste 100 de atacuri cu drone și rachete asupra navelor străine din Marea Roșie.

Secretarul Apărării Grant Shapps a declarat că forțele britanice sunt gata să acționeze împotriva rebelilor Houthi care vizează navele de marfă din Marea Roșie, scrie BBC. Într-un articol de ziar, el a spus că Marea Britanie este „dispusă să ia măsuri directe” pentru a proteja calea de transport maritim cheie. Subliniind modul în care o navă de război britanică a doborât o dronă de atac în Marea Roșie, Shapps a spus că „nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare”.

Houthi a vizat nave străine de când a început războiul Israel-Hamas. Gruparea rebelă susținută de Iran și-a declarat sprijinul pentru Hamas și a spus că vizează navele care călătoresc în Israel, lansând peste 100 de atacuri cu drone și rachete. Navele de război americane și britanice au doborât aceste rachete și drone, la un preț enorm, dar acum îi avertizează Houthi să se oprească sau riscă represalii militare.

Shapps a scris într-un articol: „Houthi nu ar trebui să aibă nicio înțelegere greșită: ne angajăm să tragem la răspundere actorii maligni pentru confiscări și atacuri ilegale”. El a adăugat: „Agresiunea continuă la Marea Roșie, ceea ce ar putea declanșa un conflict la nivelul întregii regiuni”. Dacă Marea Roșie nu este protejată, a scris el, „riscă să-i încurajeze pe cei care doresc să atace în altă parte, inclusiv în Marea Chinei de Sud și Crimeea”. Shapps a spus că situația este „un test pentru comunitatea internațională” și că Marea Britanie trebuie să „rămână fermă alături de aliații noștri”.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

SUA au lansat o operațiune navală internațională în decembrie pentru a proteja navele din zonă. S-au alăturat țări precum Marea Britanie, Canada, Franța, Bahrain, Norvegia și Spania. Ca parte a acestei alianțe, HMS Diamond – un distrugător britanic de tip 45 – a doborât o suspectă dronă de atac în acea lună. Ministerul Apărării a declarat că este pentru prima dată în decenii când Royal Navy a împușcat o țintă aeriană.

Duminică, marina SUA a declarat că a distrus „bărci mici” Houthi al căror echipaj a încercat să se îmbarce pe o navă de tip container în Marea Roșie. Elicopterele navelor de război americane din apropiere au răspuns la un apel de urgență și au scufundat trei bărci. Echipajele au fost ucise, iar a patra barcă a fugit din zonă.

Problema pentru SUA, Marea Britanie și aliații lor este că țintirea locurilor de lansare a rachetelor Houthis ar escalada serios criza actuală din Orientul Mijlociu, trăgând potențial Occidentul și Iranul într-o confruntare directă. De asemenea, ar înfățișa Occidentul – așa cum este văzut în lumea arabă – ca alăturându-se la conflictul din Gaza de partea Israelului.

Marea Roșie este una dintre cele mai importante căi maritime din lume, deoarece leagă piețele din Europa cu Asia. Aproximativ 12% din comerțul global trece prin strâmtoarea Bab El Mandeb, aproape de locul în care Houthi vizează transportul maritim. Analiştii avertizează că atacurile Houthi ar putea înregistra o creştere a preţurilor, deoarece este, de asemenea, una dintre cele mai importante rute pentru transporturile de petrol şi gaze naturale lichefiate produse în Orientul Mijlociu.

Citește și