• Le Pen a declarat că în calitate de Prim-ministru, Jordan Bardella, ar avea controlul asupra bugetului militar.
  • Jordan Bardella ar putea astfel să se opună deciziilor Președintelui de a trimite trupe în străinătate.
  • Deși Constituția franceză îl desemnează pe Președinte ca șef suprem al armatei, Prim-ministrul deține responsabilitatea pentru apărarea națională.

Liderul formațiunii de extremă dreapta Reuniunea Națională din Franța, Marine Le Pen, a avertizat că Președintele Emmanuel Macron nu va putea trimite trupe în Ucraina în calitate de șef al armatei dacă partidul său va forma următorul guvern, scrie BBC.

„Șeful forțelor armate, pentru Președinte, este un titlu onorific, deoarece Prim-ministrul este cel care controlează sforile pungii”, a declarat Marine Le Pen în Parlament într-un interviu acordat unui ziar.

Franța votează duminică în primul din cele două tururi ale alegerilor parlamentare anticipate.

Recomandări

AZI ARE LOC A DOUA PROBĂ LA BAC
NETFLIX ARE RIVAL
BERYL AJUNGE LA CATEGORIA 5
AI FUNCȚII A.I. PE VISION PRO
TE-AI ARS?
POFTIM CULTURĂ!

Ultimele sondaje de opinie sugerează că RN ar putea obține un potențial de 36% din voturi, deși ar putea fi departe de majoritatea absolută de care are nevoie pentru a controla parlamentul. În calitate de Președinte, Macron este comandantul suprem și joacă în mod tradițional un rol-cheie în politica internațională și de apărare a țării sale.

El a fost unul dintre cei mai puternici lideri europeni în sprijinul Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei și a refuzat să excludă trimiterea de trupe „dacă Rusia decide să meargă mai departe”, subliniind că Rusia nu poate câștiga în Ucraina. De atunci, el a fost sprijinit de o mână de alte țări.

Dar Le Pen a declarat pentru ziarul local Le Télégramme că este de părere că, dacă Jordan Bardella va deveni următorul Prim-ministru al Franței, atunci puterile Președintelui vor fi reduse.

Fără cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută în Adunarea Națională, Bardella a declarat că nu va fi prim-ministru al unui parlament suspendat.

Cel mai recent sondaj de opinie – cu un eșantion considerabil de aproape 12.000 de alegători – sugerează că RN ar putea obține un potențial de 36% din voturi, întărit de o serie de candidați pe care îi sprijină din partea republicanilor conservatori.

François Bayrou, aliat al lui Macron, a acuzat-o pe Le Pen că pune la îndoială puterile Președintelui, conform Constituției franceze, de a numi funcțiile civile și militare ale statului, prezidând forțele armate și consiliul de apărare. Le Pen a declarat pe X că nu pune la îndoială puterea Președintelui de a trimite trupe în străinătate, ci doar faptul că Prim-ministrul „are, prin controlul bugetului, mijloacele de a se opune”.

Jordan Bardella a declarat într-o dezbatere televizată față în față în această săptămână că partidul său va continua să sprijine Ucraina, dar nu va trimite rachete cu rază lungă de acțiune sau trupe franceze.

Macron a fost criticat pe scară largă pentru convocarea din senin a alegerilor parlamentare în două tururi la începutul acestei luni, la o oră după ce a devenit clar că partidul lui Bardella a câștigat alegerile europene.

Mai mulți aliați ai săi au contestat în mod deschis decizia sa de a convoca alegeri anticipate, iar Prim-ministrul Gabriel Attal a fost lăsat să se lupte într-o campanie în condițiile în care ratingurile alianței sale în sondaje sunt în scădere.

Citește și