• Le Pen a făcut o serie de declarații controversate care au generat tensiuni în Franța.
  • Le Pen spune că Președintele nu va putea trimite trupe în Ucraina.
  • Probabila candidata la președinție în 2027 spune că titlul de „șef al Armatei” pentru Președintele Republicii este „onorific”.

Cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor legislative istorice, Marine Le Pen a creat tensiuni cu privire la o posibilă coabitare, afirmând că titlul de „șef al Armatei” pentru Președintele Republicii este „onorific”, declarație denunțată de François Bayrou pentru care șeful RN „pune profund sub semnul întrebării Constituția”.

În cazul unui mare succes pentru RN, Marine Le Pen a conturat deja, într-un interviu pentru Télégramme, o conviețuire rugoasă: „Șef al Forțelor Armate, pentru Președinte Republicii, este un titlu onorific din moment ce prim-ministrul este cel care ține sforile pungii”.

Consecință, potrivit acesteia: „în ceea ce privește Ucraina, Președintele nu va putea trimite trupe”, în timp ce Emmanuel Macron a refuzat să excludă această opțiune.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
UN AVION UȘOR S-A PRĂBUȘIT LÂNGĂ PARIS
EUROPA, ÎMPĂRȚITĂ ÎNTRE FURTUNI ȘI INCENDII

Această declarație l-a făcut să reacționeze pe președintele Modem, François Bayrou, aliat apropiat al șefului statului, pentru care Marine Le Pen „pune profund sub semnul întrebării Constituția” cu această afirmație „extrem de serioasă”.

„Când au cucerit puterea în toată Europa, partidele naționaliste și populiste au implementat o strategie metodică de a-și asuma puteri depline”, a adăugat ministrul Afacerilor Europene Jean-Noël Barrot la TF1.

Probabila candidata la președinție in 2027 părea să nuanțeze această declarație joi dimineață pe X evocând „domeniul rezervat al Președintelui Republicii” pe aceste subiecte sensibile ale politicii externe și apărării, dar ea a susținut că „prim-ministrul are, prin control bugetar, mijloacele de a se opune” trimiterii de trupe în străinătate.

Citește și