• Alexandru Rafila a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea „Marius Tucă Show”.
  • Alexandru Rafila a explicat ce conține vaccinul anti-COVID.
  • Alexandru Rafila: „Trebuie să existe o corelare între capacitatea de vaccinare și aprovizionarea cu vaccinuri. Pot exista sincope de aprovizionare”.

Alexandru Rafila, despre ce conține vaccinul anti-COVID

„Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike.

Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN.

ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc… Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei. Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul”.

De ce avem nevoie de a doua doză de vaccin anti-COVID

„Rapelul se face tocmai pentru ca persistența lui în celulă este limitată la câteva zile. Rapelul se face la 21 de zile în cazul Pfizer și 28 de zile pentru Moderna.

Cu precizarea că acest termen nu este chiar bătut în cuie. Se poate face și în zilele 22, 23, 24. În medie, 21 de zile. Dar este foarte important, nu mai repede, pentru că al doilea răspuns este bun, este mai puternic și durează mai mult”.

Alexandru Rafila, despre etapa a doua de vaccinare anti-COVID în România

„Mâine începe a doua etapă de vaccinare. Vom vedea dacă toate aceste centre anunțate vor funcționa. Să vedem dacă secvențialitatea nivelurilor de vaccinn va fi respectată.

Trebuie să existe o corelare între capacitatea de vaccinare și aprovizionarea cu vaccinuri. Pot exista sincope de aprovizionare. Dacă ar fi după mintea mea, aș face un stoc tampon cu care să se vaccineze exclusiv…”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre ce ar trebui să se comunice oamenilor despre vaccin

„Omul vrea să știe ce conține vaccinul, dacă acest vaccin are efecte secundare, care sunt acestea, care sunt contraindicațiile temporare sau absolute. Cât durează imunitatea, dacă va fi sau nu administrat la pacienți cu boli autoimune, dacă este bun pentru pacienții cu alergii”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre alte tulpini de coronavirus

Marius Tucă: Spuneați că în momentul în care vaccinezi, există riscul minor să apară și alte tulpini.

Alexandru Rafila: „Există și studii care spun că această tulpină din Marea Britanie este în 50 de țări. Este și se pare că nu influențează evoluția bolii și eficacitatea vaccinării”.

Marius Tucă: În Anglia este prăpăd.

Alexandru Rafila: „În Irlanda, citeam că mai mult de jumătate dintre cazurile înregistrate sunt cu această tulpină mutantă. Pentru că îți transmite mult mai ușor, ajungem la acel număr de reproducere de peste 1% și asistăm la o creștere a numărului de cazuri. În Marea Britanie, lumea stă la coadă să se vaccineze. Sper să se întâmple și în România”.

Alexandru Rafila, despre cum va arăta anul 2021

Alexandru Rafila a spus că anul 2021 nu va semăna cu 2020: „Sau nu ar trebui pentru că, față de anul trecut, când eram la început și aveam relativ puține informații legate de virus și de boală, acum avem foarte multe informații, chiar dacă nu sunt complete”.

Alexandru Rafila a mai spus că diferența dintre 2021 și 2020 este chiar existența vaccinului anti-COVID.

„Singurul lucru care s-ar putea să influențeze acest an în mod negativ ar putea să fie capacitatea organizatorică. Să prelungească foarte mult campania de vaccinare sau campania de comunicare să nu fie eficientă și să nu ajungem în situația de confort, în luna septembrie, încât să putem spune că am închis pandemia pe români”, a spus Alexandru Rafila.

Cine ar putea spune, în 2021, că a închis problema pandemiei

„Cred că Israel va rezolva problema până în mai, pe teritoriul național”, a spus Alexandru Rafila.

„Cu cât vaccinarea merge mai repede, cu atât problemele dispar sau sunt mai mici. Dacă ai populație vaccinată și transmiterea este mai mică. Atunci și transmiterea mutațiilor este mai mică”, a explicat Alexandru Rafila.