• NATO anunță oficial că noul Secretar General al Alianței va fi Mark Rutte.
  • Mark Rutte preia funcția de la Jens Stoltenberg la 1 octombrie.
  • Stoltenberg: Mark e un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune.

Mark Rutte va fi noul secretar general al NATO. Va prelua funcția de la Jens Stoltenberg pe 1 octombrie, anunță organizația. Știu că las Alianța pe mâini bune, a scris pe X actualul șef al NATO, de zece ani în funcție. Olandezul va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru. Este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.

Pe lângă războiul din Ucraina şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

Rutte a fost criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est și pentru că țara sa nu a atins decât anul acesta pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare, țintă asumată acum 10 ani.

Recomandări

UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
TREI DIN USR VOR SĂ ÎȚI FIE PREȘEDINTE
SMELLS LIKE A TEEN SPIRIT
CUM SE SCHIMBĂ CODUL RUTIER?
UNDE CIRCULI ÎN BUCUREȘTI?
CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN

„Cred că trebuie să ne așteptăm la o atitudine corectă, pozitivă, la o îndeplinire cu perseverență și cu hotărâre a îndatoririlor. Mark Rutte este un politician serios. A condus guverne de coaliție în țara sa, coaliții foarte dificile, are experiență de negociator. Se știe foarte bine, dacă nu ar fi fost această opțiune pentru NATO, Mark Rutte ar fi fost nominalizat și la șefia Consiliului European, unde e nevoie de capacitate de negociere”, a explicat analistul Lucian Dîrdală, la Aleph News.