• Ungaria a renunțat în 2022 la programele Erasmus și Orizont Europa.
  • Profesorii universitari maghiari se simt excluși din lumea științei.
  • Cercetătorii maghiari vor să-și găsească joburi în străinătate.

„Misiunile de pace” și politicile non-europene promovate de Viktor Orban din ultimii ani dau peste cap mediul academic din Ungaria.

Blocarea fondurilor europene pentru cercetare și retragerea Ungariei din programele Erasmus și Orizont Europe au pus profesorii universitari pe jar și mulți dintre ei se gândesc să emigreze.

4 din 10 profesori universitari cu vârste curpinse între 31 și 45 de ani au spus că se simt afectați în mod direct de înghețarea fondurilor europene. 9% au zis că partenerii din alte țări nu vor să mai coopereze cu ei.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Iar pentru 20% dintre cercetători este greu să comunice cu partenerii internaționali. Mai mult, 25% dintre ei se gândesc să plece în străinătate pentru a scăpa de efectele negative ale izolării mediului academic.

În încercarea de a liniști apele, guvernul de la Budapesta a lansat programul HU-rizont, care va oferi peste 20 de milioane de euro proiectelor internaționale de cercetare conduse de oamenii de știință maghiari. Totuși, Academia Tinerilor Cercetători avertizează că nu este suficient.

Citește și