• Primele modificări ar trebui să le vedem la sfârşitul acestui an.
  • Alertele vor fi însoțite de sunete noi în funcție de gravitatea situației.
  • Extinderea sistemului de alertare la televizor şi pe e-mail va fi gata peste doi ani.
  • DSU lucrează şi la o variantă Ro-Alert pentru persoane cu deficienţe de auz.

Avertizările Ro-Alert vor fi transmise și pe televizor, e-mail și SMS, și vor fi însoțite de noi sunete, care diferă în funcție de gravitatea situației, a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care lucrează la extinderea sistemului de avertizări național, cât și pentru persoanele cu deficiențe de auz.

În cazul unei situaţii de urgenţă extremă, sau primul șcenariu, imaginile și sonorul emisiunilor TV vor fi întrerupte, iar mesajul RO-Alert va fi afişat pe tot ecranul. Cel de-al doilea scenariu este ca mesajele Ro-Alert să fie afişate într-o fereastră concomitent cu programul TV, astfel încât ambele să fie vizibile.

Un al treilea scenariu, în care situația RO-Alert transmisă nu este un pericol iminent asupra vieții persoanelor, mesajul de avertizare va apărea în partea de jos a ecranului TV.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Pentru SMS și e-mail va fi necesară înscrierea pe o platformă a DSU. Notificarea RO-Alert cu care ne-am obișnuit va continua să funcționeze în paralel cu noile metode de avertizare.

„Trebuie partea asta de sunet puternic şi de deranj să fie folosite doar pentru ce este foarte grav. Acesta este şi motivul pentru care am solicitat să fie introdusă o nouă tonalitate. Va permite selecția de diferite grade de alertare cu diferite tonalităţi” a declarat șeful DSU, Raed Arafat. „Asta inseamna că comunicarea noastră cu populatia este mai sigură când există probleme majore. Va îmbunătăti partea de siguranţă a populatiei”.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrează şi la o variantă Ro-Alert pentru persoane cu deficienţe de auz în care sunetele vor fi înlocuite cu semnale luminoase.

Citește și