Mesajul lui Joe Biden, la un an de la atacul din 7 octombrie: „Susținem dreptul Israelului de a se apăra”

Atacul din 7 octombrie de anul trecut s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili. Cel puțin 41.870 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în campania militară a Israelului în Fâșia Gaza de la începutul războiului. Luni întregi de negocieri în spatele scenei, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, nu au reușit să oprească luptele dintre Hamas și Israel.

Președintele Joe Biden a emis astăzi o declarație cu privire la atacul asupra Israelului, din 7 octombrie 2023. Declarația a fost postată pe site-ul oficial The White House.

În această zi a anului trecut, soarele a răsărit pe ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare veselă. Până la apusul soarelui, 7 octombrie a devenit cea mai mortală zi pentru poporul evreu de la Holocaust încoace. Astăzi se împlinește un an de doliu pentru cei peste 1.200 de oameni nevinovați de toate vârstele, inclusiv 46 de americani, masacrați în sudul Israelului de gruparea teroristă Hamas. Un an de când Hamas a comis acte oribile de violență sexuală. Un an de când mai mult de 250 de nevinovați au fost luați ostatici, inclusiv 12 americani. Un an pentru supraviețuitorii care poartă răni, văzute și nevăzute, care nu vor mai fi niciodată la fel. Și un an de la un război devastator. În această aniversare solemnă, să fim martori la brutalitatea de nedescris a atacurilor din 7 octombrie, dar și la frumusețea vieților care au fost furate în acea zi. 

Un an mai târziu, vicepreședintele Harris și cu mine rămânem pe deplin dedicați siguranței poporului evreu, securității Israelului și dreptului acestuia de a exista. Susținem dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor din partea Hezbollah, Hamas, Houthis și Iran. Săptămâna trecută, la comanda mea, armata Statelor Unite a contribuit din nou activ la apărarea cu succes a Israelului, ajutând la înfrângerea unui atac cu rachete balistice iraniene.  

Astăzi și în fiecare zi, mă gândesc la ostatici și la familiile lor.  M-am întâlnit cu familiile ostaticilor și am plâns alături de ei. Au trecut prin iad. Administrația mea a negociat pentru eliberarea în siguranță a peste 100 de ostatici, inclusiv americani. Nu vom renunța niciodată până când nu vom aduce acasă în siguranță toți ostaticii rămași. 

Cred că istoria va aminti și ziua de 7 octombrie ca o zi neagră pentru poporul palestinian, din cauza conflictului declanșat de Hamas în acea zi. Mult prea mulți civili au suferit mult prea mult în timpul acestui an de conflict – și zeci de mii au fost uciși, un bilanț uman înrăutățit de teroriștii care se ascund și operează printre oameni nevinovați. Israelienii și palestinienii merită deopotrivă să trăiască în siguranță, demnitate și pace. De asemenea, continuăm să credem că o soluție diplomatică în regiunea de frontieră dintre Israel și Liban este singura cale de a restabili un calm durabil și de a permite locuitorilor de pe ambele părți să se întoarcă în siguranță la casele lor.

În această zi de comemorare, care cade, de asemenea, în timpul celor mai sfinte zile din calendarul evreiesc, onorăm spiritul de nezdruncinat al poporului evreu și plângem victimele din 7 octombrie. Fie ca amintirea lor să fie o binecuvântare.”

Exit mobile version