• Un sondaj de opinie pentru Journal de Dimanche arată că 52% dintre respondenți sunt mulțumiți de numirea lui Michel Barnier.
  • Francezii îl găsesc competent (62%), deschis la dialog (61%) și simpatic (60%), dar cred în proporție de 74% că nu va rezista prea mult.
  • Noul guvern va fi susținut de fosta majoritate prezidențială și de Republicani, dar depinde de neutralitatea Marinei Le Pen.

52% dintre francezi sunt mulțumiți de alegerea noului Premier, Michel Barnier, arată un sondaj Ifop. Totuși, trei din patru francezi cred că acesta nu va rezista prea mult în funcție.

Răspunsurile sunt contradictorii. Ce viitor are Michel Barnier?

Opiniile favorabile par să fi progresat. Imediat după numire, ele erau de 51%. Însă, urmărind declarațiile partidelor parlamentare, 74% dintre oameni se așteaptă la o moțiune de cenzură. Dintre cei chestionați, noul Premier de dreapta este văzut mai întâi „competent” (62% dintre respondenți), „deschis la dialog” (61%) și „simpatic” (60%).

Cert este că, în ciuda acestor calități, francezii intervievați prevăd că va avea doar puțin timp în această funcție. Cu o Adunare Națională fragmentată, o stangă care anunță moțiune de cenzură înainte chiar ca Barnier să își prezinte declarația de politică generală și cu Marine Le Pen care spune că l-a pus „sub supraveghere”, trei sferturi dintre cei chestionați cred că Michel Barnier va fi răsturnat rapid printr-o moțiune de cenzură.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Cum va arăta acest nou Guvern?

Michel Barnier este un om de dreapta și este susținut de grupul fostei majorități parlamentare și de Republicani deci, cu siguranță, va fi un guvern de dreapta. Barnier a făcut totuși câteva concesii – de exemplu, amendarea Legii pensiilor pe care stânga vrea chiar să o abroge – și o politica securitara puternică, pentru a satisface exigențele Reuniunii Naționale.

În ce stadiu se află formarea guvernului?

Premierul desemnat continuă consultările. Azi îi primește pe independenți și a avut un dejun de lucru la Elysée, ceea ce confirmă că acest guvern va fi unul de „coexistență”, cum spune Președintele, și nu unul de „coabitare”. Însă nimeni nu se înghesuie să intre într-un guvern care riscă să aibă o viață extrem de scurtă.

Citește și