• Michelle Obama l-a criticat pe Donald Trump pentru „incompetență gravă” într-un discurs susținut în Michigan, încurajându-i pe americani să o aleagă pe Kamala Harris ca președintă.
  • Obama a subliniat că Harris este pregătită pentru funcție, contestând de ce este ținută la un „standard mai înalt” decât Trump.
  • În fața unei audiențe entuziaste, Obama a discutat despre importanța sănătății reproductive și impactul interdicțiilor asupra femeilor și bărbaților.

Michelle Obama l-a criticat dur pe Donald Trump într-un discurs susținut sâmbătă în Michigan, acuzându-l de „incompetență gravă” și de un „caracter imoral”, în timp ce a încurajat americanii să o aleagă pe Kamala Harris ca președintă, scrie The Guardian.

„Prin fiecare măsură, ea a demonstrat că este pregătită”, a spus fosta primă doamnă în fața unei audiențe entuziaste din Kalamazoo. „Întrebarea reală este, ca națiune, suntem noi pregătiți pentru acest moment?”

Într-o cursă strânsă, Obama a afirmat că s-a aflat în Michigan pentru a-și susține mesajul de a „face ceva” pentru a ajuta candidatura lui Harris, prima femeie care ar putea deveni președinte. Ea a contestat de ce Harris este ținută la un „standard mai înalt” decât Trump, subliniind că gestionarea pandemiei de Covid-19 și încercarea lui de a se menține la putere după pierderea alegerilor din 2020 ar trebui să fie suficiente pentru a-l descalifica.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

„Sper că mă veți ierta dacă sunt puțin frustrată că unii aleg să ignore incompetența gravă a lui Donald Trump, cerându-i lui Kamala să ne uimească la fiecare pas”, a spus Obama, provocând reacții din public.

Acesta a fost primul ei discurs pe campania electorală de la convenția națională democratică din august. Obama a subliniat că nu ar trebui să o alegem pe Harris doar pentru că este femeie, ci „pentru că Kamala Harris este o adultă – și Dumnezeule, avem nevoie de un adult în Casa Albă”.

După discursul ei, muzica „Freedom” a lui Beyoncé a răsunat, iar Harris a apărut pe scenă, fiind întâmpinată cu entuziasm de public.

Cu doar 10 zile înainte de alegeri, Harris a prezentat argumentele finale ale campaniei, promițând că va fi o președintă care ascultă poporul american, spre deosebire de Trump, pe care l-a acuzat că „se uită mereu în oglindă”.

În Kalamazoo, Harris și Obama au susținut că Trump nu are credibilitate în privința sănătății reproductive. Obama a discutat despre amploarea sănătății femeilor, de la crampele menstruale la menopauză, și a subliniat lipsa de cercetare în acest domeniu.

„Vă cer, din adâncul sufletului meu, să luați în serios viețile noastre”, a spus Obama, vizibil emoționată. „Dacă nu alegem bine la aceste alegeri, soțiile, fiicele și mamele noastre vor deveni victime colaterale ale furiei voastre.”

Ea a argumentat că interdicțiile privind avortul afectează și bărbații, menționând posibilele consecințe tragice în cazul unor complicații medicale.

Discursul lui Obama a reflectat diviziunea de gen dintre candidați, cu femeile susținând-o pe Harris și bărbații îndreptându-se spre Trump. Obama a recunoscut provocările cu care se confruntă țara și a subliniat că abținerea de la vot sau votul pentru un partid terț nu sunt soluții viabile.

„Există prea mult de pierdut dacă greșim acum”, a declarat ea.

Deși Barack Obama este cunoscut pentru abilitățile sale oratorice, Michelle rămâne una dintre cele mai populare, deși ezitante, vorbitoare ale partidului. Ea a criticat deschis pe Trump, spunând că în orice alt domeniu, comportamentul său criminal și caracterul amor moral ar fi considerat jenante și descalificante.

Campania lui Harris a apelat la staruri precum Barack Obama, Beyoncé și Bruce Springsteen, sperând să stimuleze interesul pentru o cursă electorală care altfel a rămas statică.

Atât Harris, cât și Trump erau în Michigan sâmbătă, urmărind cele 15 voturi electorale ale statului. Trump a câștigat statul în 2016, dar patru ani mai târziu, Michigan a adus victoria lui Biden în cele mai importante state-cheie.

Sondajele arată o competiție strânsă. Trump a încercat să accentueze diviziunile dintre democrați, ridicând problema gestionării războiului din Gaza și Liban, în special în rândul votanților musulmani și arab-americani.

În cadrul evenimentului, Harris a fost întreruptă de un protestatar pro-palestinian, dar a răspuns că „trebuie să punem capăt acestui război”, în timp ce mulțimea a început să strige „Kamala”.

Democrații se concentrează pe mobilizarea votanților din Detroit, în timp ce își intensifică eforturile de a atrage femei, independenți și republicani anti-Trump din suburbii. Harris a câștigat recent sprijinul lui Fred Upton, un fost reprezentant republican din stat, care a spus că a votat pentru prima dată un democrat: „Este complet nebun. Nu avem nevoie de această haos.”

Înainte de Harris, senatorul din Michigan, Gary Peters, a comparat campania prezidențială cu un interviu de angajare. „Așadar, ar trebui să verificăm referințele lui Trump”, a spus el, citându-l pe fostul său șef de cabinet, John Kelly, care a spus recent că Trump se încadrează în definiția de fascist.

„L-ați angaja pe acel tip?” a întrebat Peters. „Nu!” a răspuns mulțimea.

Citește și