• 50% dintre legumele româneşti se vând în pieţe.
  • 20% din producţie ajunge în supermarketuri şi restul este vândută la negru.
  • La un trafic mediu de 10 mii de oameni pe zi, vânzările ajung la 500 de mii de lei.

Producţia de fructe şi legume româneşti este de aproape 5 milioane de tone anual. În 2019, România a produs 3,5 milioane de tone de legume şi aproape 1,5 milioane de tone de fructe.

După ce Guvernul a închis piețele fără să calculeze impactul asupra economiei și fără să știe câți oameni vor fi afectați de această măsură, misterul începe să se dizolve

Pe prinicpiul mai bine mai târziu, decât niciodată, Adrian Oroș, ministrul agriculturii, a spus într-un final că avem 514 piețe. Dintre acestea, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise și nu s-a modificat nimic.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ba mai mult, pentru alte 120 de piețe închise, primăriile au găsit soluții să le deschidă. Astfel că nefericite, după cum spune Oroș, sunt doar 27 de piețe. Jurnaliștii Aleph News au solicitat date despre piețele din România de mai bine de o săptămână la Institutul Național de Statistică.

INS nu avea datele, am fost redirecționați către Ministerul Dezvoltării, după care la Ministerul Agriculturii. Cel din urmă nu ne-a dat niciun răspuns. Răspunsul a venit abia astăzi.

Din cauza faptului că activitatea le-a fost îngrădită și nu mai pot continua vânzarea în condiții optime, micii producători vor protesta astăzi, la ora 11:00, în fața Guvernului.