• Mulți dintre cei care au intrat luni în bazilică și-au făcut semnul crucii sau s-au oprit pentru a se ruga în timp ce treceau pe lângă trupul fostului Papă.
  • Acesta a fost expus fără însemnele papale și fără regalia papală.
  • Alții au făcut fotografii cu telefoanele lor mobile.

Mii de oameni i-au adus un omagiu fostului Papă Benedict al XVI-lea, care se află la Vatican. Acesta a murit în ajunul Anului Nou, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce s-a retras din funcție din cauza unei probleme de sănătate.

Papa Francisc va prezida funeraliile de joi – este pentru prima dată când un Papă va fi înmormântat de succesorul său. În zorii zilei, la Vatican, o coadă se formase deja la marginea Pieței Sfântul Petru.

Poliția Vaticanului a declarat că aproximativ 40.000 de persoane au trecut pe lângă corpul său în primele cinci ore, unde o pereche de gărzi elvețiene – gărzile de corp tradiționale ale papilor – au stat de veghe. Chiar în față se afla părintele Alfredo Elnar, 30 de ani, din Filipine. El a declarat că a studiat și a admirat scrierile teologice ale fostului suveran pontif și a vorbit despre un gol de la moartea sa.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Puțin mai în spate, sora Marianna Patricevic, o călugăriță din Croația, a vorbit despre cât de recunoscătoare a fost pentru tot ceea ce a făcut răposatul papă – spunând că nu a existat un subiect pe care l-a studiat la universitate în care să nu se discute despre opiniile sale.

Părintele Richard Kunst, în vizită din SUA, a spus că atunci când va trece pe lângă trupul papei, se va ruga pentru el, dar și pentru un miracol care să ajute un prieten de acasă care moare de cancer.

Benedict al XVI-lea a devenit primul Papă care a demisionat în 600 de ani, în 2013, invocând o stare de sănătate precară. Trupul său va fi expus timp de trei zile într-un sicriu deschis în Bazilica Sfântul Petru, iar oamenii vor putea să îi aducă un omagiu în fiecare seară până la ora 19.00.

Mulți dintre cei care au intrat luni în bazilică și-au făcut semnul crucii sau s-au oprit pentru a se ruga în timp ce treceau pe lângă trupul fostului Papă – care a fost expus fără însemnele papale și fără regalia papală. Alții au făcut fotografii cu telefoanele lor mobile.

Un bărbat care a fost înăuntru, Mountain Butorac, a declarat că experiența a fost „frumoasă” și „umilitoare”.

Organizatorul pelerinajului catolic a stat la coadă pentru a vedea trupul fostului Papă pentru a doua oară, de data aceasta împreună cu familia sa. El a spus că atmosfera a fost „sumbră”, dar „veselă”.

El l-a descris pe Benedict ca fiind un om „foarte blând” și „umil”, care a fost ca un „bunic papal” pentru el.

Înainte ca biserica să fie deschisă publicului, președintele italian Sergio Mattarella și premierul Sergio Mattarella și prim-ministrul