• Milioane de e-mailuri au fost trimise către Mali din greșeală.
  • Informații sensibile ca dosare medicale, parole, harți și itinerarii militare au ajuns în mâna malienilor.
  • Confuzia a fost făcută între extensia „mil” și cea „ml” care aparține aliatului Rusiei.

De mai bine de 10 ani, milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greșeală către Mali, din cauza unei erori de tastare, scrie Financial Times. Mali este acum aliat al Rusiei, după ce Franța și-a retras, anul trecut, forțele militare angajate în lupta împotriva terorismului.

Din cauza unei erori privind extensia, s-au trimis milioane de e-mailuri la adresa greșită. Domeniul utilizat pentru mesageria armatei americane este „mil” iar cel pentru Mali este „ml”.

Antreprenorul olandez din domeniul internetului Johannes Zuurbier a identificat problema în urmă cu mai bine de 10 ani. Din 2013, el are un contract de gestionare a domeniului de țară din Mali și, în ultimele luni, ar fi strâns zeci de mii de e-mailuri trimise greșit.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII

Zuurbier le-a trimis o scrisoare oficialilor americani luna aceasta pentru a le atrage atenția

Contractul său cu guvernul din Mali urmează să se încheie în curând și el spune că „riscul este real și ar putea fi exploatat de adversarii SUA”. Guvernul militar din Mali urma să preia controlul asupra domeniului luni. Comunicațiile militare americane marcate „clasificat” și „secret” sunt transmise prin sisteme IT separate, ceea ce face puțin probabil că acestea să fie compromise accidental.

E-mailurile conțineau informații sensibile

Unele dintre e-mailuri conțineau informații într-adevăr sensibile, cum ar fi parole, dosare medicale și itinerariile unor ofițeri importanți dar și hărți ale instalațiilor militare americane, date financiare și documente pentru planificarea unor vizite oficiale, precum și câteva mesaje diplomatice.

Un fost consilier principal al Diviziei de Informații din cadrul Departamentului de Securitate Internă spune că inclusiv informații aparent inofensive s-ar putea dovedi utile adversarilor SUA, care ar putea începe să construiască dosare despre personalul militar, în scopuri de spionaj, sau ar putea încerca să-i determine să dezvăluie informații în schimbul unui beneficiu financiar.

Contactat de BBC, un purtător de cuvânt a spus că Departamentul Apărării este la curent cu această problemă, care este luată în serios și au fost luate măsuri pentru a se asigura că e-mailurile „.mil” nu sunt trimise către domenii incorecte.

Citește și