O mină de cupru din Ural, inundată. Acidul s-a revărsat în râurile din apropiere VIDEO

O mină de cupru din Ural, inundată. Acidul s-a revărsat în râurile din apropiere VIDEO

Procurorii ruși investighează o unitate care se ocupă cu scurgerile de acid ce provin de la o mină abandonată din Munții Ural.

Măsura a fost luată după ce au apărut clipuri video cu râuri a căror apă este portocalie, relatează The Guardian.

Filmările au apărut săptămâna trecută, iar autorul este un blogger de călătorii care a surprins imaginile cu ajutorul unei drone.

Imaginile dezvăluie un peisaj portocaliu-deschis lângă controversata mină din care se extrage sulfat de cupru, aceasta fiind situată lângă sătucul Lyovikha.

„Procurorii din districtul Nijni Taghil au început deja să investigheze situația”, a declarat pentru AFP Marina Kanatova, purtător de cuvânt al procuraturii rusești.

Ce se întâmplă cu mina

Se pare că „mina este inundată, iar râurile de acid care se scurg din ea otrăvesc fiecare lucru pe care îl ating în calea lor”, a scris bloggerul, descriind imaginile care au devenit virale.

Purtătorul de cuvânt al procuraturii a declarat că „specialiștii vor lua probe pentru a stabili dacă tratamentul apei acide care vine din mine este conform cu regulile”.

Andrei Volegov, ecologist și președinte ONG, ar avea o soluție

Ecologistul care ocupă o funcție importantă într-un ONG local, Ecopravo, a scris pe Facebook că o soluție ar putea fi următoarea: „apa care este poluată ar fi trebuit să fie neutralizată într-un iaz, care s-ar fi revărsat pe percursul ploilor torențiale”.

Problema ar exista încă de anul trecut, spune ecologistul, atunci când el anunțase deja autoritățile cu privire la apa poluată și oferise soluția încă de atunci.

Răspunsul autorităților? Societatea responsabilă de problemele de poluare nu a primit destui bani pentru a cumpăra soluții care să neutralizeze acidul.

Presa locală a mai scris și despre faptul că mina ar fi trebuit să fie închisă și dezafectată, însă oficialii de la Moscova au refuzat pe motiv că acolo există resurse valoroase.

Exit mobile version