• MJ a pus în dezbatere publică un nou plan de restructurare de business
  • Ionel Badea deține o afacere intrată în insolvență și care ar fi putut fi salvată
  • În 2019, 5.632 de companii au intrat în insolvență

La un an de când afacerile s-au prăbușit, Ministerul Justiției pregătește un proiect pentru restructurarea acestora.

În 2020, potrivit Ziarului Financiar, au intrat în insolvență peste 5.600 de companii, multe au intrat în incapacitate de plată. Ionel Badea deține un magazin într-un mall din Capitală. În pandemie, firma lui nu a mai fost capabilă să-și achite datoriile. Acum, are sub sechestru bunuri de 6 miliarde de lei.

Ionel Badea, proprietar magazin: „N-am reușit să plătim chiria în Noiembrie, Octombrie-Noiembrie 2019. El a apelat la un executor judecătoresc și mi-a blocat contul în decembrie 2019. El avea pretenția să-i plătim lui chiriile în perioada cât mall-ul a fost închis. După care el a cerut insolvența în instanță.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Planul de restrucurare pus în dezbatere publică are obiectivul de a preîntâmpina intrarea în insolvență și faliment. Doar 8% din cei care au trecut printr-un faliment mai au curajul să se întoarcă în business, potrivit unui sondaj al companiei de consultanță CITR.

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „O procedură nouă și să zicem una veche, îmbunătățită unde avem un acord de restructurare. Este o procedură total nouă care presupune un plan de restrucutare a datoriilor care poate să se întindă pe 3 ani sau mai mult. Fie reduceri de datorii sau reeșalonări pe perioade cât poate să ducă business-ul.”