• Matt Hancock, Secretarul britanic pentru sănătate, a avertizat că noua tulpină a coronavirusului este „scăpată de sub control”.
  • El a sugerat că anumite părți din Anglia vor fi blocate la cel mai înalt nivel de restricții până la lansarea unui vaccin.
  • Un nou lockdown a intrat în vigoare astăzi în Londra și sud-estul Angliei.

Peste 16 milioane de britanici sunt obligați să rămână acasă, întrucât un lockdown a intrat în vigoare duminică (20 decembrie) în Londra și sud-estul Angliei, iar guvernul a anulat planurile de relaxare a regulilor de socializare de Crăciun, în încercarea de a controla -răspândirea unei noi variante a virusului.

Măsurile interzic întrunirile în capitală și sud-est și limitează socializarea doar la ziua de Crăciun în restul Angliei. Locuitorilor din toată țara li s-a spus să rămână la domiciliu.

Hancock a declarat că noua tulpină „nu a putut fi controlată”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Trebuie să-l controlăm și modul în care putem face acest lucru, singurul mod în care puteți face acest lucru, este restricționarea contactelor sociale”, a declarat el pentru Sky’s Sophy Ridge duminică.

„Cazurile s-au declanșat absolut, așa că avem un drum lung de parcurs”, a spus el. „Cred că va fi foarte dificil să îl ții sub control până când vaccinul nu va fi lansat”.

Oamenii din noile așa-numite zone de nivel 4 „ar trebui să se comporte ca și cum ar avea” virusul, a spus el.

Primul ministru Boris Johnson plănuise inițial să ușureze regulile pandemiei timp de cinci zile în timpul vacanței, dar a făcut o schimbare bruscă a abordării după discuțiile de urgență cu înalții oficiali, despre mutația virusului.

Dovezile științifice emergente sugerează că noua variantă – despre care Hancock a spus că a apărut și în Australia și Europa continentală – se poate răspândi mult mai repede decât tulpinile anterioare aflate în circulație și se află în spatele unei creșteri uriașe a infecțiilor în ultimele zile.

Majoritatea ziarelor de duminică au publicat povești despre oameni care anulează planurile de Crăciun. Deputatul conservator Mark Harper, care reprezintă un grup care se opune măsurilor de blocare, a îndemnat guvernul să convoace parlamentarii din vacanța lor pentru a putea avea loc un vot.

Hancock a declarat că votul va avea loc în ianuarie.

„Ne-am luat angajamentul, neștiind că va exista o nouă variantă care se va răspândi mult mai repede”, a spus el, despre planurile inițiale. El a spus că nu există „nicio dovadă” că noua tulpină – VUI-202012/01 – este mai ușoară decât virusul original.

El a spus că, sâmbătă dimineață, 350.000 de persoane au fost vaccinate, cu speranța că se va ajunge la un număr de 500.000 până la sfârșitul weekendului.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din opoziția Marii Britanii, a declarat că, în timp ce sprijină noile măsuri, „încă o dată prim-ministrul a așteptat până la ora 11 pentru a lua această decizie.”

„Clopotele de alarmă sună de săptămâni întregi, dar prim-ministrul a ales să le ignore … El a spus țării să meargă mai departe și să aibă un Crăciun fericit … și totuși trei zile mai târziu le spune milioanelor de familii să își anuleze planurile”, a declarat el într-o conferință de presă.

La scurt timp după ce Johnson a comunicat națiunii schimbările, unii londonezi s-au îndreptat spre gările capitalei pentru a încerca să ajungă la rude de Crăciun și au existat aglomerații – ceea ce Hancock a numit „total iresponsabil”.

El a mai spus că guvernul a recunoscut că impactul economic al noilor măsuri va fi „sever”.