• Un ministru britanic a avertizat joi că ar putea avea loc un atac terorist „iminent și extrem de letal” pe aeroportul din Kabul în următoarele ore, același avertisment venind și din partea autorităților americane.
  • De asemenea, CNN relatează citând surse din domeniul apărării că au mai rămas 36 de ore rămase pentru evacuare, iar aproximativ 150 de americani ar trebui să ajungă la aeroport.

Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, a declarat că există informații „foarte credibile” despre o amenințare „gravă” în capitala afgană, relatează BBC.

„Există acum rapoarte foarte, foarte credibile despre un atac iminent și, prin urmare, motivul pentru care sfatul Ministerului de Externe a fost schimbat aseară. Credibilitatea rapoartelor a ajuns acum în stadiul în care credem că este posibil un atac foarte iminent și extrem de letal în Kabul”, a spus ministrul britanic.

Întrebat de Sky News dacă un atac ar putea avea loc în următoarele ore, Heappey a răspuns: „Da”.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

Avertismentul său vine după ce, miercuri seară, Ministerul Afacerilor Externe din Londra a emis noi instrucțiuni prin cei care se află în apropierea aeroportului ar trebui să „se mute într-un loc sigur și să aștepte sfaturi suplimentare”.

Totul, în contextul cursei contra-cronometru de evacuare a cât mai multor persoane din Afganistan, până la data de 31 august, termen agreat de forțele internaționale cu talibanii.

Statele Unite au stabilit ca termen limită pentru retragerea trupelor sale data de 31 august, iar președintele Joe Biden a respins apelurile aliaților europeni pentru o prelungire, care a fost respinsă de altfel de talibani.

James Heappey nu a dat o dată pentru ultimele zboruri de evacuare ale Marii Britanii, dar a spus că este probabil ca trupele britanice și alte trupe străine să trebuiască să plece înainte de ultimele transporturi aeriene americane.

Totodată, și Statele Unite i-au sfătuit pe americanii din Afganistan să nu călătorească sau să se adune la aeroport „din cauza amenințărilor de securitate din afara porților”, iar Australia a emis o alertă, spunându-le celor aflați în afara aeroportului să plece imediat.

Surse CNN: SUA ar putea încheia evacuările „în 36 de ore”

Autoritățile americane estimează că în Afganistan au rămas aproximativ 150 de cetățeni americani care au nevoie de asistență și care mai trebuie să ajungă la aeroport, iar timpul estimat este de circa 36 de ore începând de joi dimineață, de la ora locală 8:00, relatează CNN citând surse apropiate situației.

Sursa citată de CNN a adăugat că mai sunt 36 de ore până la sfârșitul operațiunii de evacuare, iar accentul se pune acum pe personalul local afgan care lucrează pentru Ambasada SUA: „Cetățenii americani încă se mai strecoară, dar prioritatea lor s-a mutat către personalul local”.

Sursa a estimat că mai sunt aproximativ 1.800 de angajați locali ai Ambasadei SUA din Afganistan care mai trebuie să ajungă la aeroport și „36 de ore pentru a face acest lucru”. 1.300 de membri ai personalului local au fost evacuați deja, potrivit aceleiași surse.

Condițiile în care aceste evacuări ar trebui să aibă loc sunt extrem de dificile, deoarece toate porțile bazei sunt acum închise, în urma informațiilor privind un atac terorist care ar putea avea loc.

CNN mai citează informații furnizate de aceeași sursă și relatează că operațiunea de evacuare – deși se află pe final – se va încheia vineri, iar militarii britanici ar urma să plece joi seara.

Aeroportul din Kabul este în prezent apărat și administrat de SUA, care au 5.800 de soldați la sol – cu ajutorul a peste 1.000 de soldați britanici.