• Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a deschis o anchetă după divulgarea, din greşeală, a datelor personale a unor interpreţi afgani care au lucrat pentru forţele britanice şi care vor să se stabilească în Regatul Unit, relatează BBC.
  • Ben Wallace spune că „e inacceptabil ca la acest nivel sistemul să dezamăgească miile de membri ai forțelor armate, veterani și colaboratori ai acestora”

Potrivit presei britanice, adresele de e-mail ale unui număr de peste 250 de afgani care vor să vină din Afganistan în Regatul Unit au fost copiate din greşeală într-un e-mail al Ministerului Apărării, care le permite tuturor destinatarilor mesajului să le vadă numele, asociate adesea unor fotografii.

Să spun că acest lucru m-a înfuriat n-ar fi suficient”, a declarat Ben Wallace, care a prezentat scuzele ministerului pe care-l conduce într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor.

Ministrul a precizat că, după această eroare, un al doilea e-mail a fost trimis, prin care destinatarii sunt sfătuiţi să şteargă mesajul precedent şi să-şi schimbe adresele de e-mail. O anchetă a fost deschisă, iar o persoană a fost suspendată, în aşteptarea rezultatului investigaţiei.

Recomandări

UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
TREI DIN USR VOR SĂ ÎȚI FIE PREȘEDINTE
CUM SE SCHIMBĂ CODUL RUTIER?
CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE

Noi le-am promis că le vom asigura securitatea, dar această eroare le-a pus în mod inutil viaţa în pericol”, a scris pe Twiter John Healey, însărcinat cu probleme de apărare în Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie. El spune că Guvernul trebuie „să intensifice rapid eforturile pentru a aduce colaboratorii afgani în deplină securitate în Regatul Unit”.

În tabăra conservatoare a premierului Boris Johnson, deputatul Johnny Mercer a vorbit despre „o neglijenţă criminală” şi apreciat că aceasta îi va obliga probabil pe interpreţi „să-şi schimbe din nou locuinţele” pentru a evita represalii.

În urma lansării programului britanic ARAP, în vederea aducerii în Regat a personalului local angajat în Afganistan, aproximativ 60.000 de afgani au cerut să intre în acest program.