• „Intrăm, ca dumneavoastră, într-un an școlar și trebuie să ne protejăm orașele. Trebuie să ne protejăm copiii”, a declarat Kuleba.
  • Ucraina operează aproximativ cinci sisteme Patriot – două furnizate de SUA și trei de Germania.
  • Washingtonul nu a făcut alte promisiuni, dar a acordat prioritate livrărilor de rachete de apărare aeriană către Ucraina în detrimentul altor țări.

Aliații Ucrainei trebuie să facă o treabă mult mai bună în ceea ce privește livrarea sistemelor de apărare aeriană pe care le-au promis pentru a ajuta la menținerea cerului liber de atacurile rusești, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba joi la Bruxelles, scrie Politico.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba, vorbind alături de cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE.

Ucraina operează aproximativ cinci sisteme Patriot – două furnizate de SUA și trei de Germania. Cu toate acestea, din motive de securitate, țara este foarte rezervată cu privire la ceea ce se află de fapt pe teren.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Dar țările au promis mai multe. Guvernul olandez a declarat recent că a adunat componente de la aliați pentru a completa o platformă pentru Ucraina, în timp ce România a declarat că va trimite o unitate atât timp cât sistemul va fi completat. Până în prezent, nu a fost făcut niciun anunț cu privire la înlocuirea sistemului românesc.

Washingtonul nu a făcut alte promisiuni, dar a acordat prioritate livrărilor de rachete de apărare aeriană către Ucraina în detrimentul altor țări.

Numeroase alte țări, precum Spania, au promis rachete interceptoare Patriot – rachetele pe care sistemele le lansează pentru a doborî drone, avioane și rachete.

Kievul este nerăbdător ca aceste promisiuni să fie duse la îndeplinire.

„Intrăm, ca dumneavoastră, într-un an școlar și trebuie să ne protejăm orașele. Trebuie să ne protejăm copiii. Prin urmare, îi voi îndemna pe toți partenerii care și-au luat angajamentul să livreze în sfârșit aceste sisteme”, a declarat Kuleba, fără a numi țările responsabile pentru întârzieri.

El a dat vina pe birocrație pentru întârzierile în obținerea sistemelor promise Ucrainei.

„Unii se plâng [de] birocrație … alții susțin că există momente interne delicate în politica lor, cum ar fi alegerile. Există întotdeauna o explicație”, s-a plâns el. „Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți”.

Sistemele care au fost promise „există, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a le face”, a spus el. „Indiferent care sunt motivele, este timpul să o facem.”

Citește și