• Decizia lui Gantz – considerat principalul adversar politic al lui Netanyahu – îndeplinește un ultimatum pe care i l-a dat premierului luna trecută.
  • Se aștepta ca Gantz să demisioneze sâmbătă, dar a amânat anunțul.
  • Decizia lui Gantz vine în timp ce Netanyahu se confruntă cu apeluri tot mai insistente din partea aliaților occidentali ai Israelului.

„Părăsirea guvernului este o decizie complexă și dureroasă”, a declarat Gantz într-o intervenție televizată, conform BBC.

Decizia lui Gantz – considerat principalul adversar politic al lui Netanyahu – îndeplinește un ultimatum pe care i l-a dat Premierului luna trecută, cerându-i să prezinte un nou plan pentru războiul împotriva Hamas până pe 8 iunie.

Se aștepta ca Gantz să demisioneze sâmbătă, dar a amânat anunțul în urma veștilor că forțele israeliene au salvat patru ostatici într-o operațiune în care oficialii din Gaza au spus că au murit peste 270 de palestinieni.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Demisia sa vine în ciuda faptului că Netanyahu l-a chemat sâmbătă pe Gantz să rămână în guvernul de urgență, spunând că acesta este momentul pentru unitate, nu pentru divizare.

Trebuie să rămânem uniți între noi în fața mărilor sarcini care ne stau în față. Îl chem pe Benny Gantz – nu părăsi guvernul de urgență. Nu renunța la unitate”, l-a îndemnat Netanyahu pe Telegram.

Decizia lui Gantz nu pune în pericol imediat guvernul lui Netanyahu – partidul său nu făcea parte din coaliția premierului, care păstrează o majoritate de 64 de locuri în Knesset-ul israelian de 120 de membri.

Cu toate acestea, ar lăsa cabinetul de război, înființat la patru zile după atacul Hamas din 7 octombrie, fără reprezentare din niciun alt partid în afară de Likud al lui Netanyahu.

În afară de premier, singurul alt membru rămășit al guvernului de urgență cu putere de decizie este ministrul Apărării, Yoav Gallant, tot din Likud.

Decizia lui Gantz vine în timp ce Netanyahu se confruntă cu apeluri tot mai insistente din partea aliaților occidentali ai Israelului și a familiilor ostaticilor ținuți în Gaza pentru a pune capăt războiului și a-i aduce înapoi pe captivi.

La opt luni de la începerea războiului, Israelul nu și-a atins încă obiectivele declarate, deoarece majoritatea conducerii de vârf a Hamas rămâne în libertate și peste 100 de ostatici sunt ținuți în enclavă. Statele Unite l-au chemat în mod repetat pe premier să prezinte un plan tangibil post-război pentru Gaza.

Președintele american Joe Biden, care a prezentat săptămâna trecută o propunere de acord de pace israeliano-palestiniano în trei puncte, a sugerat că Netanyahu probabil beneficiază de prelungirea conflictului.

Gantz, un fost ministru al Apărării în vârstă de 64 de ani, a declarat luna trecută că Netanyahu ar trebui să prezinte un plan care să includă eliminarea Hamas, returnarea ostaticilor din Gaza, stabilirea unui guvern alternativ în enclavă, întoarcerea israelienilor strămutați din nordul țării și un plan pentru a face progrese în normalizarea cu Arabia Saudită.

Netanyahu a respins amenințarea lui Gantz, spunând că ultimatumul său ar dăuna Israelului.

În aprilie, Gantz a cerut alegeri anticipate să fie organizate cât mai curând posibil în septembrie, înaintea împlinirii unui an de la începerea războiului, spunând că „societatea israeliană are nevoie să-și reînnoiască contractul cu conducerea sa”.

Gantz îl depășește adesea în popularitate pe premier, potrivit sondajelor de opinie. Un sondaj publicat vineri de ziarul israelian Maariv a arătat un sprijin pentru Gantz de 42%, comparativ cu 34% pentru Netanyahu.

Cabinetul de război, al cărui membru era Gantz, funcționează independent de guvernul israelian mai larg. Acesta este responsabil pentru luarea deciziilor legate de luptele din Gaza.

„El (Gantz) s-a alăturat guvernului la patru zile după 7 octombrie pentru a echilibra lucrurile cu extrema dreaptă, pentru a preveni luarea unor decizii imprudente”, a scris Alon Pinkas, un fost diplomat israelian, în ziarul Haaretz din Israel. „În mintea lui, el era adultul responsabil într-un guvern plin de inadaptați inepți și mesianici.”

Pe măsură ce războiul s-a prelungit, cu rezidenții strămutați din nordul Israelului care nu pot reveni acasă și ostaticii rămânând captivi în Gaza, Gantz poate fi realizat că va pierde popularitate dacă rămâne în cabinet, a spus Pinkas.

„Cu cât Gantz rămâne mai mult în guvern, cu atât va deveni mai slab Gantz”, a scris Pinkas. „Cu cât pozițiile sale sunt mai identice cu cele ale premierului, cu atât va pierde mai mult de pe ambele părți. Extremiștii de dreapta se vor întoarce acasă, iar centrișții vor căuta alte opțiuni.”

Citește și