• Unii se tem că Brazilia ar putea fi martora unei repetări a „Zilei focului” din 2019.
  • Marina Silva a calificat drept „neobișnuit” sporul brusc al incendiilor de vegetație.
  • „Brazilia este în flăcări”, a declarat Cristiane Mazzetti, un militant pentru păduri din cadrul Greenpeace Brasil.

Ministrul Mediului din Brazilia a declarat că țara sa este „în război” cu focul, după ce un val istoric de incendii – din adâncurile Amazonului până în sud-estul rural – a acoperit Brasília și São Paulo cu fum, a blocat zborurile și a obligat școlile să se închidă, scrie The Guardian.

Vorbind duminică după o întâlnire de urgență cu președintele Luiz Inácio Lula da Silva, Marina Silva a calificat drept „neobișnuit” sporul brusc al incendiilor de vegetație din zona rurală a statului São Paulo și a declarat că poliția federală investighează cauzele. Trei persoane au fost arestate.

Unii se tem că Brazilia ar putea fi martora unei repetări a „Zilei focului” din 2019: un val de conflagrații deliberate, cu încărcătură politică, care a devastat pădurea amazoniană în primul an al președinției calamitatoare pentru mediu a lui Jair Bolsonaro.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Referindu-se la situația din São Paulo, Marina Silva, un ecologist veteran, a declarat reporterilor: „Practic, în două zile, mai multe municipalități ard în același timp. Acest lucru nu face parte din curba noastră de experiență în toți acești ani în care am lucrat cu focul.

„Acesta este un adevărat război împotriva focului și împotriva criminalității”, a adăugat ministrul după ce a vizitat împreună cu Lula sediul agenției de protecție a mediului Ibama.

Trei dintre cele șase biomuri ale Braziliei – Amazonul, zona umedă Pantanal și Cerrado – resimt căldura de la începutul acestui an, primul înregistrând în prima jumătate a anului 2024 un număr de incendii record de aproape 20 de ani. Experții și autoritățile atribuie aceste niveluri record de distrugere unei secete feroce agravate de criza climatică și de fenomenul natural El Niño.

„Brazilia este în flăcări”, a declarat Cristiane Mazzetti, un militant pentru păduri din cadrul Greenpeace Brasil, care a afirmat că țara este prinsă într-un „cerc vicios al arderilor”.

„În același timp în care incendiile de vegetație produc gaze cu efect de seră și exacerbează schimbările climatice care cauzează fenomene climatice extreme, cum ar fi secetele extreme și prelungite, aceste secete severe și prelungite determină intensificarea incendiilor forestiere”.

Citește și