• Companiile care se autointitulează „agenții matrimoniale” și care oferă femei ucrainene prin catalog sunt nevoite să își schimbe operațiunile după invazia rusă pentru a nu-și pierde clienții.
  • Astfel de companii își desfășoară activitatea în țări precum Statele Unite, Spania, Germania și în alte părți ale Europei.
  • În opinia lui Roca, acesta este un caz clar de „turism sexual”. În acest caz, este perfect planificat și organizat: bărbatul care trece de la o femeie la alta, ca și bărbatul care merge de la o gară la alta.

Companiile care se autointitulează „agenții matrimoniale” și care oferă mirese ucrainene prin catalog sunt nevoite să își schimbe operațiunile după invazia rusă pentru a nu-și pierde clienții, relatează La Vanguardia.

Având în vedere conflictul actual din Ucraina, unele companii care se autointitulează „agenții matrimoniale” și care pun în legătură bărbați din alte țări cu femei ucrainene se „adaptează” la situație pentru a-și promova și face publicitate serviciilor lor. O fac prin mesaje în care vorbesc despre „favorizarea tuturor”, atât a bărbaților care își caută un partener, cât și a femeilor care „caută un partener în afara Ucrainei”, așa cum se poate citi, de exemplu, site-uri precum feteledinest.com.

Astfel de companii își desfășoară activitatea în țări precum Statele Unite, Spania, Germania și în alte părți ale Europei.
„Matchmaking din 2003” este sloganul acestei companii. Fetele din Est, explică site-ul, este prezentă în Spania din 2003 și operează deja de cinci ani în Statele Unite, Germania și alte țări europene.

Recomandări

CASA ALBĂ SE OCUPĂ DE TOATE...
ZELENSKI NU-L VREA PE ORBAN MEDIATOR
ORBAN FACE UN ROADSHOW POLITIC ÎN LUME
BIDEN: RĂMÂN ÎN ACEASTĂ CURSĂ
SVITOLINA POARTĂ NEGRU LA WIMBLEDON
FRAȚII TATE, ACUZAȚI DE NEPLATA IMPOZITELOR

Procesul obișnuit, descris de Jordi Roca, profesor de antropologie la Universitat Rovira i Virgili, constă în completarea de către bărbații interesați a unui formular cu numele, datele de contact, orașul, data nașterii, o scurtă descriere personală, o listă a femeilor pe care doreau să le întâlnească și numărul de zile pe care doreau să le petreacă în Kiev. În opinia lui Roca, acesta este un caz clar de „turism sexual”. În acest caz, este perfect planificat și organizat: bărbatul care trece de la o femeie la alta, ca și bărbatul care merge de la o gară la alta.

Acum, bărbații nu vor mai fi nevoiți să călătorească în Ucraina pentru a întâlni femeile pe care le aleg dintr-un catalog.
Pentru acei bărbați „îngrijorați” de situația actuală din țară, Chichas del Este oferă mesaje de liniștire: nu, nu trebuie să călătorești în Ucraina pentru a-ți găsi partenera perfectă, trebuie doar să alegi o persoană din listă, să plătești 200 de euro și să trimiți fotografii și profilul la adresa de e-mail furnizată. Dacă femeia este interesată, se inițiază contactul.
Referindu-se la invazia rusă, agenția susține că orice client „contactează o persoană care, chiar înainte de eveniment, a avut voința, prin înscrierea la o agenție matrimonială internațională, de a-și căuta o viață în afara țării și care acum este obligată să facă acest lucru”. Ea adaugă: „Fata are privilegiul infinit și norocul, în cadrul inimaginabilului, de a alege”.

Stereotipuri ale femeilor din Est

Aceste site-uri promovează stereotipuri despre femeile ucrainene: „le place un bărbat care să ia deciziile”.
Cu toate acestea, explică Jordi Roca, profilul dominant pe aceste site-uri tinde să fie cel al femeilor „cu studii superioare, în multe cazuri cu diplomă și care, chiar dacă sunt doctori sau ingineri, au un salariu de mizerie și trebuie să aibă două slujbe pentru a ajunge la sfârșit de lună”.

Se pot găsi, de asemenea, femei care s-au căsătorit foarte tinere, care sunt deja divorțate și care, pe lângă faptul că trebuie să lucreze la negru, continuă să se ocupe singure de treburile casnice și de îngrijirea copiilor, dacă au copii, dacă îi au. În plus, sunt femei care, în general, „au o viziune foarte negativă asupra masculinității bărbaților ucraineni”, subliniază Roca.

O afacere cu ani de experiență

Această afacere nu este nouă, nu a apărut acum, odată cu invazia rusă, pentru a ajuta femeile să fugă din Ucraina. În Spania și în alte țări occidentale, există un mare imaginar sexual în jurul femeilor slave, de care aceste entități profită de ani de zile. Pe de altă parte, bărbații care vin la aceste companii sunt adesea bărbați divorțați care dau vina pe avansul feminismului în lumea occidentală pentru eșecul relațiilor lor anterioare, explică Roca.
Nesiguranța cu care se confruntă multe femei ucrainene acasă, locurile de muncă precare, salariile mici și stigmatizarea femeilor singure în multe țări din Europa de Est – la care se adaugă acum factorul conflictului armat – fac ca afacerea să funcționeze.

Se pot găsi numeroase agenții sau companii care profită de vulnerabilitatea acestor femei și, sub alibiul căsătoriei, le reduc la subiecte expuse în cataloage care, după cum subliniază Jordi Roca, „promovează probabil o obiectivare voyeuristă a acestor femei ca fiind altele, în contrast cu feministele occidentale eliberate”.

„Afacerea se adresează bărbaților din țările din nordul lumii care caută femei din sudul lumii”.
„După cum vedem, acestea sunt agenții care se adresează în primul rând bărbaților din țările din nordul lumii care caută femei în anumite țări din sudul lumii”, afirmă Roca. În acest caz, inegalitatea este între Vest și Est, dar se urmează același model: instrumentalizarea celor mai vulnerabile, în acest caz femeile ucrainene, ceea ce duce la relații asimetrice și la transformarea lor în produse de consum pentru cei care și le pot permite.

Vulnerabilitatea femeilor în timpul conflictelor armate

În război, femeile sunt de două ori victime. Raportul 2020 al Amnesty International, intitulat „Not a private matter” (Nu este o chestiune privată), vorbește despre violențele la care sunt supuse femeile din estul Ucrainei: violența sexuală și domestică și sexismul în mass-media. Pe de altă parte, subliniază faptul că în Ucraina, femeile nu au aproape nicio reprezentare politică și, prin urmare, au posibilități foarte limitate de a crea legi care ar putea schimba situația lor în țară.

Cercetările Amnesty International raportează că, după conflictul din 2014 din Donețk și Lugansk, republicile pro-ruse autoproclamate, femeile din această regiune au devenit mai vulnerabile din cauza lipsei de servicii și a lipsei de adăposturi pentru victimele violenței de gen.