• Miriam Bercovici este o supraviețuitoare a lagărului de la Transnistria.
  • Miriam Bercovici a fost în direct la ȘTIU pentru a povesti cum a fost deportată.
  • Miriam Bercovici: „Acolo am murit câte puțin. Mai bine muream la Auschwitz dintr-o dată”.

Miriam Bercovici are 97 de ani și este o supraviețuitoare a lagărului de la Transnistria.

Miriam Bercovici a povestit în emisiunea ȘTIU prin ce a trecut atunci când a trebuit să plece din țară.

„Am fost deportată de români cu motivația că Bucovina de Sud a colaborat cu sovieticii. Din 1941 până în 1944 am fost la Transnistria. În două zile, noi nu am mai fost cetățeni români. Am fost jidanii care au trebuit să plece în 24 de ore. Nu am știu unde plecăm. Am fost îmbarcați în tren”, a povestit Miriam Bercovici pentru Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Miriam Bercovici: „În tren a început dezumanizarea. Ne făceam nevoile în tren, cu bunici, cu tineri, cu adulți”

Miriam Bercovici a spus că timp de trei zile și-a făcut nevoile în tren, alături de cei 40 de oameni prezenți acolo.

„Aveam 18 ani atunci. Trei ani nu am știu unde plecăm. Poate ar fi fost mai bine să murim dintr-o dată la Auschwitz. În Transnistria am murit puțin câte puțin”, a spus Miriam Bercovici.

Miriam Bercovici: „Nu știu cum a fost în stare să trăiesc”

„Am fost bolnavă de febră tifoidă, de icter prelungit și nu știu cum am mai fost în stare să trăiesc”, a mărturisit Miriam Bercovici.

Timp de 44 de ani, Miriam Bercovici a fost medic oncolog la Spitalul Fundeni.

Acum 76 de ani se sfârşea cel mai mare genocid al tuturor timpurilor: Holocaustul

Pe 27 ianuarie 1945, lagărul de concentrare de la Auschwitz era eliberat. Acolo au pierit peste un milion de oameni. Imaginile momentului de atunci există și acum.

Buchenwald, Belzen, Dachau, Majdanek sau Treblinka. Mai bine de cinci ani a fost Europa un mare lagăr de concentrare. Dar cel mai groaznic dintre toate a fost Auschwitz.

6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime: polonezi, romi, homosexuali, dar şi persoane cu handicap.

Klaus Iohannis: „Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată”

„Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată”, a transmis Klaus Iohannis.

„România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și rromi”, a mai spus preşedintele României.

În lume mai sunt aproximativ 300 de mii de supravieţuitori ai genocidului comis de nazişti şi colaboratorii lor din Europa.

Printre ei este şi Mirjam Bercovici, o doamnă căreia viaţa i-a mai dat o şansă. În octombrie 1941, la câteva zile după ce împlinise 18 ani, a fost deportată, împreună cu familia, din Câmpulung Moldovenesc la Djurîn, în Ucraina.