• Coaliția internațională împotriva Statului Islamic își va încheia misiunea militară în Irak până în septembrie 2025.
  • Planul de tranziție include reducerea forțelor în Irak și continuarea operațiunilor în Siria până în 2026.
  • Deși IS a fost învins, luptătorii jihadiști continuă să fie activi în zonele îndepărtate.

Coaliția internațională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic își va încheia misiunea militară în Irak în termen de un an, conform anunțurilor făcute vineri de Washington și Bagdad, scrie Reuters.

Decizia vine după luni de discuții între cele două părți, având în vedere că această coaliție a fost creată în 2014 pentru a ajuta forțele irakiene să recupereze teritorii ocupate de jihadiști în Irak și în Siria.

Misiunea militară a coaliției se va încheia „cel târziu la sfârșitul lunii septembrie 2025”, conform unei declarații comune. Un oficial american a menționat că s-a convenit un „plan de tranziție în două faze”, prima având loc până în septembrie 2025, când vor fi reduse forțele coaliției în anumite locații din Irak.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Coaliția va continua să acționeze în Siria, sprijinind operațiunile anti-IS din Irak în cea de-a doua fază a planului, ce se va desfășura până în septembrie 2026. Deși declarația comună nu clarifică numărul de trupe americane care vor rămâne în Irak, există în prezent aproximativ 2.500 de personal militar american dislocat.

Ministrul irakian al Apărării, Thabet al-Abbassi, a declarat că retragerea coaliției va avea loc din Bagdad și din alte părți ale Irakului federal până în septembrie 2025, iar din regiunea autonomă Kurdistan până în septembrie 2026.

Abbassi a menționat că, deși secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat că un termen de doi ani este insuficient, Irakului i s-a refuzat propunerea unui al treilea an suplimentar.

Forțele coaliției au fost atacate de mai multe ori cu drone și rachete în Irak și Siria, în urma creșterii violențelor legate de conflictul Israel-Hamas din Gaza. Forțele americane au răspuns prin atacuri asupra acestor grupuri în ambele țări.

Deși IS a fost învins în Irak în 2017 și în Siria în 2019, luptătorii jihadiști continuă să acționeze în zone îndepărtate, fără a mai controla teritorii.

Citește și