• Moldovenii decid dacă partidul Maiei Sandu va avea majoritate în Parlament.
  • Dodon și Voronin s-au aliat contra Maiei Sandu.
  • Miza alegerilor este revenirea după pandemie, cu finanțare europeană.
  • Rusia nu mai are resurse să ajute Republica Moldova.

Republica Moldova își alege duminică Parlamentul, dizolvat în luna aprilie. După ce în toamnă au ales un președinte pro-european, pe Maia Sandu, moldovenii vor decide acum dacă partidul ei, Partidul Acțiune și Solidaritate va avea majoritate în Parlament.

Contracandidați, foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin, s-au aliat în Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În sondaje, partidul Maiei Sandu conduce, dar diferențele merg la de câteva procente până la câteva sutimi.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Iulian Chifu spune că alegerile sunt cruciale pentru viitorul Moldovei.

„Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de față Republica Moldova își alege, de fapt, existența mai departe. Și o spun, nu atât din orientarea pe care o vor alege – Occident sau pro Rusia – și pentru faptul că singura șansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supraviețuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro prezidențial să câștige majoritatea, să dea un Guvern și să treacă la reformele necesare, pemtru că toate finanțările europene, toate finanțările românești, toată finanțarea pe linia FNI-ului sunt blocate în momentul de față, din cauza lipsei capacității de reformă și a voinței de reformă a guvernelor anterioare.
Opțiunea alternativă, pro-rusă îi duce la un drum închis. Un drum închis pentru simplul motiv că Rusia nu are resurse, maximul care a reușit era să propună un împrumut, dar un împrumut cvasi-privat în care câștiga Rusia, de fapt, ca efect al împrumutării banilor, sume foarte mari, puse pe seama populației. Nu are resurse de unde să susțină relansarea Republicii Moldova”
, a declarat Iulian Chifu.

De ce nu vrea Putin să renunțe la influența în Republica Moldova afli la emisiunea INSecuritate, unde Bogdan Nicolae îl are invitat pe profesorul Iulian Chifu. Vezi totul la ora 21 aici, pe Aleph News.