• Președintele Iranului a murit într-un accident de elicopter.
  • Putin și Xi Jinping au transmis mesaje de doliu.
  • Opozanții regimului iranian sărbătoresc online cu dans și artificii.

Finalul neașteptat al președintelui Iranului a provocat mesaje de solidaritate în rândul aliaților regimului de la Teheran. Deși mesajul a fost acela de a deplânge moartea lui Ebrahim Raisi, unii iranieni au postat mesaje de bucurie pe social media. Printre ei se numără importanți dizidenți din exil sau iranieni care au suferit din cauza represiunii executate de regim în timpul protestelor față de moartea tinerei Mahsa Amini.

Ce reacții au avut aliații și vecinii Iranului la moartea lui Raisi?

Iranul a primit condoleanțe de la aliați puternici precum Rusia și China. Vladimir Putin l-a numit pe Raisi un „politician deosebit” și a recunoscut rolul său important în parteneriatul strategic dintre Rusia și Iran. Xi Jinping a exprimat că această pierdere este una „mare” atât pentru poporul iranian, cât și pentru cel chinez, care au pierdut un prieten de încredere în Raisi. Vecinii din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Qatar, au transmis condoleanțe și solidaritate.

Siria și Libanul au reacționat cu durere la moartea lui Raisi. Președintele sirian Bashar al-Assad a exprimat solidaritatea cu Iranul și a recunoscut rolul lui Raisi în relațiile strategice dintre Siria și Iran. Hezbollah din Liban l-a lăudat pe Raisi ca fiind un „susținător puternic” și un „apărător ferm” al cauzelor lor.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

Cum au reacționat opozanții regimului iranian?

Mai multe persoane au sărbătorit vestea morții neconfirmate a lui Raisi. Pe rețelele de socializare, criticii regimului au postat videoclipuri cu focuri de artificii în Iran, sugerând că vestea a fost întâmpinată cu bucurie de unii.

Mulți au menționat faptul că Raisi era cunoscut sub porecla de Măcelarul din Iran și că în 1988 a semnat condamnarea la moartea pentru mii de oameni care erau suspectați de regim. Nici acea parte dintre iranienii care au suferit la protestele în cinstea tinerei Mahsa Amini nu au renunțat la posibilitatea de a-și arăta bucuria pe rețele, unde au curs numeroase caricaturi în care condoleanțele erau transmise elicopterului.

Care au fost reacțiile altor națiuni și organizații internaționale?

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, s-a declarat profund întristat și șocat de veste. Uniunea Europeană a transmis condoleanțe sincere, președintele Consiliului European, Charles Michel. Franța, de asemenea, a transmis condoleanțe Republicii Islamice Iran și familiilor îndoliate. Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat pentru CBS News că „nu are niciun comentariu suplimentar în acest moment” referitor la incident.

Citește și