• Funeraliile președintelui Raisi au loc marți.
  • Raisi era poreclit „Măcelarul din Teheran”, fiind responsabil de moartea a mii de nevinovați.
  • Nicio țară din UE nu a transmis condoleanțe la moartea lui Raisi.
  • Iranul organizează alegeri prezidențiale pe 28 iunie.

În timp ce președintele Erdogan a anunțat o zi de doliu național în Turcia și-l numește pe Raisi „dragul meu coleg și frate”, Statele Unite spun prin vocea lui John Kirby că președintele iranian Raisi avea „sânge pe mâini”. „Era un om cu mult sânge pe mâini”, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Țările cu regimuri autoritare au trimis mesaje de condoleanțe șefilor acestor țări, în timp ce reprezentanții statelor democratice s-au mulțumit cu mesaje de condoleanțe neutre sau chiar au ignorat complet momentul.

Regimul de la Teheran, contestat în țară, a fost marcat în cei trei ani de președinție ai președintelui Raisi de demonstrații violente, de multe ori înăbușite în sânge. Raisi, de altfel, este numit și „Măcelarul din Teheran” din cauza rolului pe care l-a avut în executarea a mii de deținuți politici în anii ’80. În cei trei ani, Iranul a fost criticat pentru poziția președintelui atât în privința programului nuclear, care a fost dezvoltat până aproape de a avea o bombă nucleară, cât și pentru alte aspecte.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

Citește și